Ads
Οι Λίβυοι παραδίδουν τα όπλα του εμφυλίου, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι, στον στρατό της Λιβύης, στην πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης και στη πλατεία Ελευθερίας στη Βεγγάζη.

«Εκατοντάδες πολίτες ήρθαν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες να παραδώσουν τα όπλα τους. Άνθρωποι από όλα τα τμήματα της κοινωνίας, άνδρες, γυναίκες, νέοι, ακόμα και παιδιά ήρθαν να παραδώσουν σφαίρες που είχαν βρει στους δρόμους», δήλωσε Omran al-Warfali, εκπρόσωπος του Στρατού.

«Όταν είδα την ανακοίνωση στην τηλεόραση ήρθα στη Βεγγάζη με τη γυναίκα μου και το γιό για να παραδώσω τα όπλα στον εθνικό στρατό. Θέλω να περάσουμε από το στάδιο της επανάστασης στο στάδιο της οικοδόμησης του κράτους», τόνισε ο Moussa Omr, πρώην αντάρτης.

Ads

Την πρώτη ημέρα, σε Βεγγάζη και Τρίπολη, τουλάχιστον 1.000 πρώην μαχητές παρέδωσαν τα όπλα τους. Όπως σημειώνεται στο Al Jazeera αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό κλάσμα των όπλων που υπάρχουν στη Λιβύη, ωστόσο θεωρείται ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης πάνω από 200.000 άνθρωποι είναι οπλισμένοι στη Λιβύη. Το τελευταίο διάστημα έχουν εφαρμοστεί διάφορα προγράμματα αφοπλισμού, όπως για παράδειγμα η προσφορά εργασίας σε αντάλλαγμα για την παράδοση όπλων, ωστόσο αυτά τα προγράμματα δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η «ημέρα αφοπλισμού» θα επαναληφθεί, όχι μόνο στις δύο μεγάλες πόλεις της Λιβύης, αλλά και σε άλλες περιοχές.