Την ενίσχυση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, την κατάρρευση του κόμματος που ίδρυσε ο Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας» αλλά και την εκτόξευση του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία.

Ads

 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, το Δημοκρατικό Κόμμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 25,9% ενώ το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» βρίσκεται οριακά πάνω από το 14%. To «Κίνημα Πέντε Αστέρων» συγκεντρώνει το 21%.
 
Σημειώνεται πως άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων ποσοστό 14% στην περιφέρεια της Σικελίας, όπου στις 28 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές.
 
O Μπέπε Γκρίλο μεταξύ άλλων προτείνει την κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων και τη ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στην διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων. Επιπλέον τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
 
Το ακροδεξιό κόμμα «Λέγκα του Βορρά» αλλά και το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» συγκεντρώνουν περίπου 6%. Στο 5,2% το χριστιανοδημοκρατικό UDC και στο 4,3% το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο.