Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και οπαδών της κυβέρνησης του Κιέβου. Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί ακόμη τέσσερις νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Τουλάχιστον ένα από τα θύματα δέχτηκε πυρά. Δεκάδες έχουν τραυματιστεί μεταξύ αυτών και πολλοί αστυνομικοί. «Εμπόλεμη ζώνη» το Σλαβιανσκ στην επαρχία του Ντόνετσκ στα ανατολικά, όπου από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του Κιέβου. «Πολλοί οι νεκροί» από τους αυτονομιστές αναφέρει το Κίεβο, ενώ οι φιλορώσοι κατέρριψαν με ρουκέτα τουλάχιστον ένα ελικόπτερο

Ads

Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, η φονική πυρκαγιά στην Οδησσό εκδηλώθηκε στο περιθώριο των συγκρούσεων και οφείλεται σε εμπρησμό. Τριάντα δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ ακόμη οκτώ πήδηξαν στο κενό για να γλιτώσουν από τις φλόγες. Στο κτίριο στεγάζονται γραφεία συνδικάτου και της εμπορικής ένωσης της πόλης και σύμφωνα με ρωσικά μέσα πρόκειται για εμπρηστική επίθεση από εξτρεμιστές υποστηρικτές του Κιέβου.

Βίντεο από το εσωτερικό του κτιρίου που πυρπολήθηκε (Προσοχή σκληρές εικόνες)

Συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν στην Οδησσό, από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που σκοτώθηκαν άνθρωποι.

Τα επεισόδια ήταν άγρια με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν πέτρες, βόμβες μολότοφ ακόμη και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μετά τους πρώτους νεκρούς στην Οδησσό πολλοί εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση των συγκρούσεων και αντίποινα. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε δημιουργείται ένα ακόμη μέτωπο, αυτή τη φορά στα νότια, στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη.

Ads

«Θα πω ένα πράγμα στον Πούτιν. Ξεχάστε την Οδησσό» δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Νμίτρο Σπίβακ, ο οποίος υποστήριξε πως τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη φιλορωσική πλευρά η οποία «ήταν πολύ καλά οπλισμένη, πολύ καλά οργανωμένη και φάνηκε πως οι ενέργειες ήταν προσχεδιασμένες εδώ και καρό». Παράλληλα ο τοπικός βουλευτής κατήγγειλε την στάση της αστυνομίας για την οποία είπε πως δεν ενεπλάκη για να σταματήσει τις συγκρούσεις.

«Πολλοί νεκροί» και στο Σλαβιανσκ

Εν τω μεταξύ από το πρωί στο Σλαβιανσκ της επαρχίας του Ντόνετσκ βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου για την ανακατάληψη περιοχών και κτιρίων που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές. Κατά την επιχείρηση, που σημαδεύεται από ένοπλες συγκρούσεις, οι φιλορώσοι κατέρριψαν με ρουκέτα τουλάχιστον ένα ελικόπτερο. Πληροφορίες ανέφεραν πως ένας πιλότος είναι νεκρός και ένας ακόμη είναι αιχμάλωτος των αυτονομιστών. Επίσης από το υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε πως δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις μάχες. 

Το Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε πως έχει ανακαταλάβει πολλά από τα κτίρια που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πολλούς νεκρούς», τραυματίες και συλληφθέντες από την πλευρά των αυτονομιστών. Ωστόσο ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση δεν προχωράει με τους απαιτούμενους ρυθμούς, καθώς οι αποσχιστές χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Επιπλέον το Κίεβο καταγγέλλει τη Ρωσία πως βρίσκεται πίσω από την καλή οργάνωση και τον εξοπλισμό των αυτονομιστών. Ενδεικτικά αναφέρεται η χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων. «Καλά εκπαιδευμένοι και κατηρτισμένοι ξένοι στρατιωτικοί ειδικοί επιχειρούν στην περιοχή και όχι ντόπιοι, όπως ισχυρίζεται η ρωσική κυβέρνηση», υποστηρίζει η υπηρεσία ασφαλείας του Κιέβου.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ανάμειξη, ωστόσο στρατεύματά της έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα απειλώντας να παρέμβουν για την προστασία της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ανατολική Ουκρανία. Επιπλέον το Κρεμλίνο κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση πως «κατέστρεψε με μη αναστρέψιμο τρόπο κάθε ελπίδα» για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία με την στρατιωτική επιχείρηση της Παρασκευής, υποστηρίζοντας πως η επέμβαση είχε τιμωρητικό χαρακτήρα.

Διεθνή μέσα αναφέρονται και στις αντιδράσεις των κατοίκων κατά των δυνάμεων του Κιέβου. «Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπισθούν. Από ποιόν όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)», ανέφερε ένας κάτοικος της περιοχής. «Φύγετε, αυτή είναι η γη μας», φώναζαν άλλοι, ενώ μια κάτοικος απευθυνόμενοι προς τους στρατιώτες είπε: «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας».

Κοινή γραμμή Ομπάμα και Μέρκελ – Ένταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο επίκεντρο της συνάντησης στο Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε η κρίση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε μεταξύ άλλων πως όσο η Ρωσία δεν αλλάζει στάση στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίζει κλιμακούμενες κυρώσεις. Ωστόσο επισήμανε πως ΗΠΑ και ΕΕ επιθυμούν διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος του ΟΑΣΕ για το ζήτημα των ομήρων παρατηρητών. «Έχουμε κάνει πρόταση στη Ρωσία για διπλωματική λύση, εάν ωστόσο αυτή δεν ευοδωθεί, νέες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το παν για την επιτυχία των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία δέχτηκε έντονη κριτική κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με κατηγορίες για εξοπλισμό και χρηματοδότητηση των αυτονομιστών. Παράλληλα ανακοινώθηκε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ακύρωσε προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο τη Συρία όταν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να τεθεί στην ατζέντα και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε τη διακοπή της ουκρανικής επιχείρησης προειδοποιώντας πως το Κίεβο και τη Δύση, την οποία χαρακτηρίζει ως «υποκινητή», να μην διαπράξουν ένα «μοιραίο λάθος». Όπως ήταν αναμενόμενο η έκτακτη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει επιτύχει να συμφωνήσει σε καμία ενέργεια σχετικά με την ουκρανική κρίση στις 13 συνεδριάσεις καθώς η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως μόνιμο μέλος.