Επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντιστέκονται κι έχουν καταρρίψει τουλάχιστον ένα ελικόπτερο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας πιλότος είναι νεκρός, ενώ ένας δεύτερος κρατείται αιχμάλωτος από τους αυτονομιστές. Επίσης το Κίεβο κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες από την πλευρά των φιλορώσων. Ουκρανικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει το Σλαβιάνσκ ενώ ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα απειλώντας να παρέμβουν για την προστασία της ρωσόφωνης μειωνότητας στην Ανατολική Ουκρανία. Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσων και στην Οδησσό με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Ads

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως στο Σλάβιανσκ υπάρχουν πολλοί νεκροί, τραυματίες και συλληφθέντες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά. Το Κίεβο υποστηρίζει πως πολλά σημεία ελέγχου των ενόπλων φιλορώσων πέρασαν στα χέρια του στρατού. Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αναφέρουν πως ελέγχουν ακόμη σημεία της πόλης. Ο Τουρτσίνοφ σημείωσε επίσης πως η στρατιωτική επιχείρηση στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής κινητοποίησης» στα ανατολικά δεν προχωρεί με τους απαιτούμενους ρυθμούς, καθώς οι αποσχιστές χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κάνοντας λόγο για χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων, ως απόδειξη για την παρουσία ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη που έγινε το προπύργιο του φιλορωσικού κινήματος, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Σλαβιάνσκ «έχει περικυκλωθεί στενά», ενώ κάλεσαν τους ηγέτες των αυτονομιστών να απελευθερώσουν ομήρους και να παραδοθούν.  Δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων που βρίσκονται στην περιοχή μετέδωσαν ότι στην πόλη αυτή των 130.000 κατοίκων ακούστηκαν πυροβολισμοί στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και ότι είδαν στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ. Ουκρανικά στρατεύματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα νότια προάστια.

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας πιλότος, ενώ ο δεύτερος κρατήθηκε όμηρος από τους αντάρτες. Η SBU επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο, μία ένδειξη ότι «καλά εκπαιδευμένοι και κατηρτισμένη ξένοι στρατιωτικοί ειδικοί επιχειρούν στην περιοχή και όχι ντόπιοι, όπως ισχυρίζεται η ρωσική κυβέρνηση». Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο τις δηλώσεις του αυτοανακηρυχθέντα δημάρχου του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, μετέδωσε ότι δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν και συνελήφθη ένας πιλότος.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ανάμειξη, ωστόσο στρατεύματά της έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα απειλώντας να παρέμβουν για την προστασία της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίσθηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν το αεροσκάφος.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί – «να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης». «Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους «μισθοφόρους» ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη» υπογράμμισε. Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ.

«Οβίδες έπεσαν στον κήπο μου» είπε ο ντόπιος κάτοικος Γκενάντι, ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το επώνυμό του. «Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπισθούν. Από ποιόν όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)». «Φύγετε, αυτή είναι η γη μας», φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας» φώναξε μια κάτοικος.

Ρωσία: Το Κίεβο έβαλε τέλος στις ελπίδες για ειρήνη

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση πως «κατέστρεψε με μη αναστρέψιμο τρόπο κάθε ελπίδα» για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία με την στρατιωτική επιχείρηση της Παρασκευής, υποστηρίζοντας πως η επέμβαση είχε τιμωρητικό χαρακτήρα. «Χρησιμοποιώντας την αεροπορία για επιδρομές κατά κοινοτήτων αμάχων, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε επιχείρηση αντιποίνων καταστρέφοντας και την ύστατη ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα λογοδοτήσει «πρώτα από όλα στο λαό του» για την απόφαση του να ξεκινήσει αυτή την «τιμωρητική» επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ. Ζήτησε, επίσης, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εκφραστούν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και κάλεσε το Κίεβο να επανεξετάσει και πάλι τις δράσεις του. Η συμφωνία, προϊόν συνομιλιών στη Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία, είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει επαφή μαζί του από την έναρξη της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης. Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τη Δύση να σταματήσει τις «καταστροφικές» πολιτικές στην Ουκρανία και καλεί το Κίεβο να δώσει άμεσα τέλος στην «τιμωρητική επιχείρηση» στα ανατολικά της χώρας.

Συγκρούσεις και στην Οδησσό

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωπος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου στην Οδησσό, νότια της Ουκρανίας. Ακόμη δέκα τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού, όταν δέχτηκαν επίθεση από εκατοντάδες αυτονομιστές.