Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας για επανορθώσεις, για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει «κλείσει».

Ads

Η κυβέρνηση της Πολωνίας υπολογίζει ότι οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε 1,3 τρισεκ. ευρώ (1,32 τρισεκ. δολάρια ή 6,2 τρισεκ. ζλότι).

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «η Πολωνία αποποιήθηκε του δικαιώματός της για νέες επανορθώσεις εδώ και πολύ καιρό, το 1953 και επιβεβαίωσε αυτήν την αποποίηση πολλές φορές».

Η διευθέτηση κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 1953 ήταν άλλωστε η απάντηση της Γερμανίας για όσες φορές είχε προκύψει ανάλογο ζήτημα με την Πολωνία η οποία ωστόσο ουδέποτε είχε ζητήσει επισήμως επανορθώσεις.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ηγέτης του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος της Πολωνίας δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει και επισήμως επανορθώσεις για τις καταστροφές που υπέστη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.