Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ, ενώ το κίνημα που έχει ξεσπάσει από τις αρχές Οκτωβρίου κλιμακώνεται. Συνολικά από την έναρξη των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 άνθρωποι. 

Ads

Στις σημερινές διαδηλώσεις, τα περισσότερα θύματα δέχτηκαν πυρά ή χτυπήθηκαν στο πρόσωπο από δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι εικόνες που φτάνουν μέσα από βίντεο πολιτών σοκάρουν. Ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε, στη Σαμάουα, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Επίσης οι αρχές ανακοίνωσαν πως μεταξύ των νεκρών είναι και ένας αξιωματούχος των κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένα μέλος της πολιτοφυλακής. 

Ο ανώτατος σιιτικός άρχοντας στο Ιράκ, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές σε «αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί το «χάος», υπογραμμίζοντας και τις ευαίσθητες ισορροπίες στη χώρα λόγω των «ξένων παρεμβάσεων». Από την πτώση, το 2003, του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν έπειτα από την αμερικανική εισβολή στη χώρα, το Ιράκ είναι το θέατρο παιχνιδιών επιρροής των δύο μεγάλων συμμάχων του, του Ιράν και των ΗΠΑ, που είναι μεταξύ τους εχθροί, και δεν σταματά να τους καλεί να μην χρησιμοποιούν το έδαφός του ως πεδίο μάχης παρεμβαλλόμενων ενδιάμεσων.

Ενώ ο μεγάλος αγιατολάχ Σιστάνι έχει δώσει στην κυβέρνηση διορία μέχρι σήμερα να απαντήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών, κάλεσε εκ νέου σε μεταρρυθμίσεις και για ένα τέλος στη διαφθορά, ένα από τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα και ξέσπασαν αυθόρμητα την 1η Οκτωβρίου μέσω εκκλήσεων στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ένα μόνο σύνθημα, «Κάτω το καθεστώς των κλεφτών». Ζητούν ένα νέο Σύνταγμα και πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης σε μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα όπου οι ελλείψεις ηλεκτρικού και πόσιμου νερού είναι χρόνιες και, κυρίως, μια χώρα η οποία υπονομεύεται από τη διαφθορά. «Θέλω το μερίδιό μου από το πετρέλαιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Διεκδικούμε αξιοπρέπεια. Το μόνο που έχουμε ανάγκη είναι μια χώρα, αυτό είναι όλο», φωνάζει, χωρίς «τους λεγόμενους εκπροσώπους του λαού που έχουν υφαρπάξει όλους τους πόρους», ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής. 

Ads

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο Άντελ Άμπντουλ Μάχντι ανακοίνωσε κοινωνικά μέτρα. Όμως δεν ανακοίνωσε καμία μεταρρύθμιση σε βάθος και κανένα μέτρο εναντίον των «μεγάλων ψαριών» στη 12η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.