Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές δυνάμεις για την καταστολή των τζιχαντιστών, διεμήνυσε το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι αντάρτες  του Ισλαμικού Κράτους έχουν επελάσει κοντά στη στρατηγικής σημασίας κουρδική πόλη της Ερμπίλ, πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν οι ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πιστεύω ότι θα επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσα μερικές εβδομάδες. Αυτό πρόκειται να πάρει χρόνο». Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στους New York Times, δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των στόχων των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ για την απώθηση των τζιχαντιστών, διευκρινίζοντας ότι για να υπάρξει ευρεία επέμβαση θα πρέπει τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να βρουν τρόπο να συνεργαστούν μεταξύ τους. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Λευκός Οίκος: Οι βομβαρδισμοί στο Βόρειο Ιράκ θα συνεχιστούν

Κατά το διάγγελμά του, ο αμερικανός πρόεδρος, ανακοίνωσε επίσης ότι οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όπλα και εξοπλισμό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Eρμπίλ. Δήλωσε ακόμη οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους ιρακινούς πολίτες.

«Δεν θα αναπτύξουμε και πάλι στρατεύματα στο Ιράκ», σημείωσε, ωστόσο  διευκρίνισε ότι είναι αποφασισμένος όχι μόνο να «προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες μας στο Ιράκ», αλλά και να αποτρέψει κάθε πράξη γενοκτονίας κατά των προσφύγων. 

Ads

«Δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να ιδρύσουν χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ…αλλά αυτό θα το κάνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα ξέρουμε ότι έχουμε συμμάχους επί του πεδίου που είναι ικανοί να καλύψουν το κενό», διεμήνυσε νωρίτερα, στη συνέντευξή του στους New York Times.

Επαινώντας την ηγεσία του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν για την αποτελεσματικότητά της και για την ανοχή που επιδεικνύει προς άλλες θρησκείες και θρησκευτικές ομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν. «Αλλά, ευρύτερα, αυτό που έχω τονίσει είναι ότι δεν θέλω να καταλήξουμε να είμαστε η ιρακινή πολεμική αεροπορία», τόνισε.

Εκφράζοντας τη λύπη του που η κυβέρνησή του δεν κατέβαλε μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης μετά την αεροπορική εκστρατεία που συνέβαλε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λοιπόν, αυτό είναι ένα δίδαγμα που ακολουθώ κάθε φορά, θέτω το ερώτημα: ‘Πρέπει να επέμβουμε στρατιωτικά; Έχουμε απάντηση για την επόμενη ημέρα;’».

Η Βαγδάτη παρέδωσε πυρομαχικά στο Ερμπίλ

Στο μεταξύ, αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι έδωσε εντολή για αποστολή πυρομαχικών στις δυνάμεις των Πεσμεργκά, οι οποίοι μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με το Ιράκ ώστε να εξασφαλίσει το «συντομότερο δυνατόν» την αποστολή όλμων και πυροβόλων όπλων, μετά τις αιτήσεις που έχει δεχτεί από την κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα, μετά τη στενή συνεργασία που αναπτύσσει ραγδαία με τους Κούρδους του Ιράκ στον οικονομικό τομέα, ενισχύει σημαντικά και τις διπλωματικές σχέσεις της και με δηλώσεις από Τούρκους επισήμους περί αποδοχής της ενδεχόμενης ανεξαρτησίας των κουρδικών περιοχών της χώρας, με στόχο πλέον, όχι μόνο να απομονώσει τους κούρδους του PKK, αλλά και να περιορίσει τους τζιχαντιστές.

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, δύο βομβαρδιστικά έπληξαν χθες το μεσημέρι κινητή μονάδα πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους που έβαλλε κατά των κουρδικών δυνάμεων στο Αρμπίλ. Λίγες ώρες αργότερα, νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν «τρομοκράτες» και στην συνέχεια στρατιωτική φάλαγγα και θέσεις όλμων κοντά στο Αρμπίλ.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις προχωρούν σε νέες ρίψεις τροφίμων και νερού στην ορεινή ζώνη όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Ιρακινοί καταδιωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, συνοδευόμενα από δύο καταδιωκτικά F/A-18 έριξαν προμήθειες που ποορίζονται «για τους χιλιάδες Ιρακινούς που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ορος Σιντζάρ»

Διακοπή πτήσεων

Oι αεροπορικές εταιρείες Turkish Airlines, Lufthansa, Air Berlin, Air France-KLM, Emirates έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς το Αρμπίλ. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε τις αμερικανικές εμπορικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ, ενώ ανάλογα μέτρα ανακοίνωσαν οι βρετανικές εταιρείες British Airways και Virgin Atlantic.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Emirates είπε ότι ο αερομεταφορέας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί καθημερινά πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό από το Ντουμπάι στη Βασόρα και τέσσερις φορές την εβδομάδα προς την πρωτεύουσα Βαγδάτη. Η Etihad Airways που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το Αρμπίλ και άλλαξε το δρομολόγιο άλλων πτήσεων προς το Ιράκ.