Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έπληξαν θέσεις των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράκ. H ανακοίνωση ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Μετά την πρώτη αεροπορική επιδρομή, ο Λευκός Οίκος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών.

Ads

 
«Η έγκριση του Αμερικανού προέδρου για την ανάληψη περιορισμένης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ ενδέχεται τελικά να συμπεριλάβει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, που προσπαθούν να σταματήσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, μόλις η χώρα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι η αρχική υποστήριξη των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει αεροπορικά πλήγματα ώστε να προστατευθεί το αμερικανικό προσωπικό που εργάζεται στο Ιράκ και για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στο όρος Σίντζαρ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κι ένα τρίτο στόχο «που σχετίζεται με την πεποίθηση μας και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας καθώς ενώνονται για να απωθήσουν την απειλή». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «οποιαδήποτε αμερικανική υποστήριξη δεν θα είναι παρατεταμένη και δεν θα περιλαμβάνει την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ».
 
Απαγορεύσεις πτήσεων πάνω από το Ιράκ
 
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους πάνω από το Ιράκ, έπειτα και από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
 
Αρχικά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει στα αμερικανικά εμπορικά αεροσκάφη να πετούν στον εναέριο χώρο του Ιράκ «εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η ένοπλη σύρραξη» που μαίνεται εκεί. Στη συνέχεια η  British Airways ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της πάνω από το Ιράκ.
 
Παράλληλα η Lufthansa επεσήμανε σήμερα ότι αναστέλλει ως τη Δευτέρα όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς την Αρμπίλ. Επίσης η Turkish Airlines, μια από τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το γειτονικό Ιράκ, διέκοψε σήμερα τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Etihad Airways, μιας αεροπορικής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι, η οποία έχει ακυρώσει τις πτήσεις της προς την Αρμπίλ από χθες Πέμπτη.
 
Στήριξη από Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία
 
Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους διότι αυτός είναι, προς το παρόν, ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η προέλασή τους. «Βραχυπρόθεσμα οι αεροπορικές επιδρομές φαίνονται να είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί η προέλαση (του ΙΚ) και να ανοίξουν δρόμοι διαφυγής. Τώρα πρέπει να αποφευχθεί μια γενοκτονία και να ελευθερωθούν οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε αυτή την φοβερή κατάσταση» πρόσθεσε.
 
Και η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους ιρακινούς πολίτες και κυρίως του χριστιανούς και τους Γεζίντι που διώκονται» από τους τζιχαντιστές, αλλά και «να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των κουρδικών πολιτοφυλακών πεσμεργκά ενάντια στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι. Για τους λόγους αυτούς «συμφωνούμε με την επιλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επέμβει» προσθέτει.
 
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν σχεδιάζεται καμία βρετανική στρατιωτική επέμβαση.