Στην δημόσια αποκάλυψη ότι στην εφηβεία του μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνδρα προχώρησε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής για το αιματοκύλισμα που έχει επιβάλει στη χώρα του στο όνομα του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Ads

Την ομολογία αυτή, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε την έκανε στο περιθώριο της συνόδου της APEC το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στην κοινότητα των Φιλιππινέζων που ζουν στην πόλη αυτή του Βιετνάμ.

Ο ίδιος απείλησε επίσης ότι θα «χαστουκίσει την Ανιές Καλαμάρ, την ειδική εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες ή με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέσεις. Εξύβρισε επίσης, με βαριές εκφράσεις, όσους επικρίνουν την εκστρατεία του για την καταστολή του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

«Όταν ήμουν έφηβος, μπαινόβγαινα στη φυλακή. Συμμετείχα σε τσαμπουκάδες εδώ κι εκεί. Στα 16 μου, είχα ήδη σκοτώσει κάποιον. Έναν πραγματικό άνθρωπο, έναν τσαμπουκά. Ήμουν μόνο 16 ετών. (Τον σκότωσα) απλώς για ένα βλέμμα. Πόσους περισσότερους τώρα που είμαι πρόεδρος;» διερωτήθηκε.

Ads

Σημειώνεται ότι από την εκλογή του πριν από 16 μήνες έως και σήμερα οι αστυνομικοί έχουν σκοτώσει 3.967 ανθρώπους, ενώ άγνωστοι δράστες σκότωσαν άλλους 2.290 στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, χιλιάδες άλλοι έχουν δολοφονηθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στις Φιλιππίνες, πάντως, ο πρόεδρος παραμένει δημοφιλής, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι η ασφάλεια βελτιώθηκε επί των ημερών του, ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για μαζικές εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Οι σύμβουλοι του Ντουτέρτε ζητούν συχνά από τους δημοσιογράφους να μην παίρνουν κατά γράμμα τα όσα λέει ο πρόεδρος γιατί του αρέσει να «αστειεύεται» και να «υπερβάλει».