Σε εγκλήματα πολέμου εμπλέκει ο ΟΗΕ τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, διαπράχθησαν εγκλήματα πολέμου στη Συρία από ανώτατα κλιμάκια αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της χώρας. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες. 

Ads

Είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός αναφέρθηκε τόσο άμεσα στον Άσαντ. Το γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαθέτει λίστα με ονόματα που αναφέρονται στο πόρισμα σχετικής έρευνας και που φέρεται να έδωσαν την έγκρισή τους για πολύ σοβαρές πράξεις.

Διαβάστε αναλυτικά για το συριακό

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, περίπου 126.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την αρχή της εμφύλιας σύρραξης, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι. «Υπάρχει σωρεία αποδείξεων για πολύ σοβαρά εγκλήματα, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής.

Ads

Η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρει ότι υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι και οι δυνάμεις των ανταρτών στη Συρία ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Πιλάι επεσήμανε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα «αξιόπιστη σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο», που θα επιτρέψει να δικαστούν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων.