Την αποστολή βαρέων όπλων εξετάζουν ή ανακοινώνουν ότι θα στείλουν στην Ουκρανία μετά τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς  χώρες της αμερικανικής ηπείρου  και της Ευρώπης.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι 18 βαριά πυροβόλα θα παραδοθούν στην Ουκρανία, «πάρα πολύ σύντομα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, τον Τζον Κέρμπι.

Σύμφωνα με το CNN, τις επόμενες 24 ώρες θα σταλούν επτά αεροσκάφη φορτωμένα με οπλικά συστήματα προς την Ευρώπη, με τελικό προορισμό την Ουκρανία. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως στέλνονται και μαχητικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά, ώστε να συντηρηθούν αυτά που έχει ήδη στην κατοχή της η Ουκρανία

Ads

Ήδη η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες  ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  Τις επόμενες μέρες, είπε, πως θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο ακόμη 14 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανάμεσα τους και δύο κόρες του Ρώσου προέδρου.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.

Ο κ. Ντε Κρο χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας στο Ντονμπάς «απόλυτο ναδίρ» για την Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα καταστούν ακόμη πιο αυστηρές και ότι θα έχουν αντίκτυπο. «Αλλά αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος  Σολτς δήλωσε χτες ότι το Βερολίνο συζητά με την αμυντική βιομηχανία τι είδους οπλισμό θα μπορούσε να στείλει στον ουκρανικό στρατό «για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση», όπως αντιαρματικά όπλα. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ