Παιδιά με νοητικά προβλήματα χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Ads

«Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν», αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ, που αναδημοσιεύουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης με αφορμή την αιματηρή επίθεση στη γαμήλια τελετή στο Γκαζίαντεπ ,όπου σύμφωνα με τις αρχές δράστης ήταν ένα παιδί 12-14 ετών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρει πως «ο ανήλικος δράστης είχε ανακατευτεί με τους καλεσμένους στο γάμο», όπου και πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό εξήντα εννέα. Τουλάχιστον 22 από τα θύματα της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών. Μεταξύ αυτών και ένα βρέφος τριών μηνών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον ανήλικο βομβιστή συνόδευαν δύο νεαροί που διέφυγαν μετά την έκρηξη. Οι δύο ύποπτοι φώναζαν μάλιστα ότι πρόκειται να γίνει «και δεύτερη έκρηξη»,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Ads

Η  εκπρόσωπος της Επιτροπής  του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών Ρενάτε Βίντερ τόνισε ότι «ο ISIS προχωρά σε απαγωγές παιδιών τα οποία εκμεταλλεύεται ως σκλάβους του σεξ ή για βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν»,

Τον περασμένο Μάρτιο ο ISIS είχε χρησιμοποιήσει ένα νεαρό αγόρι ως βομβιστή αυτοκτονίας  σε επίθεση σε γήπεδο στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, τόνισε η Βίντερ. Στην επαρχία Κουντούζ ,στο βόρειο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αγοράζουν  παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και τα διδάσκουν πώς θα γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

Σημειώνεται πως ο γάμος όπου σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση ήταν ενός μέλους του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Το Ισλαμικό Κράτος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για επιθέσεις σε συγκεντρώσεις Κούρδων με στόχο να αυξήσει και τις εθνοτικές εντάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Την ίδια κατηγορία επανέλαβε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας πως οι δράστες είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η φονικότερη επίθεση σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε διαδήλωση ακτιβιστών αριστερών κομμάτων και υποστηρικτών του αγώνα των Κούρδων μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Κατά τη διπλή βομβιστική επίθεση έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.