Η ανοιχτή σύγκρουση του επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον στρατηγό Γκερασίμοφ και τον υπουργό Άμυνας, στρατηγό Σοϊγκού, είναι πιθανό να φέρει ανακατατάξεις στο μέτωπο του Μπαχμούτ.

Ads

Η δημόσια ρήξη και αναγγελία αποχώρησης της Wagner (στις 10 Μαΐου) που έγινε πριν από μια ημέρα ήταν μόνο η αρχή καθώς ο Πριγκόζιν επανήλθε και δεν έδειξε καμία διάθεση να αλλάξει την αρχική του απόφαση ζητώντας παράλληλα από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας να εμπιστευθεί στους στρατιώτες του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ τις θέσεις της στην ουκρανική πόλη.

«Σας ζητώ να εκδώσετε διαταγή μάχης για τη μεταβίβαση, πριν από τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου, θέσεων της εταιρίας Wagner σε μονάδες του τάγματος Αχμάτ στην πόλη Μπαχμούτ και στα περίχωρά της», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε επιστολή την οποία δημοσιοποίησε η υπηρεσία Τύπου του και απευθύνεται στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας λέει ότι έκανε το αίτημα αυτό «λόγω μακράς έλλειψης πυρομαχικών», κατηγορώντας το γενικό επιτελείο στρατού ότι προμήθευσε μόνο το 32% των πυρομαχικών που έχει ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ads

Έτοιμος να αναλάβει τις ρωσικές θέσεις στο Μπαχμούτ δηλώνει ο Καντίροφ

Στην εφαρμογή Telegram, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε πως οι μαχητές του είναι έτοιμοι να καταλάβουν τις ρωσικές θέσεις στην πόλη, αν η ομάδα Wagner αποσύρει τις μονάδες του.

«Οι μαχητές μας είναι έτοιμοι να προωθηθούν και να καταλάβουν την πόλη. Γι΄αυτό θα χρειάζονταν κάποιες ώρες», δήλωσε ο Ραμζάν Καντίροφ, λέγοντας πως οι στρατιώτες του έχουν πολεμήσει ήδη στο πλάι εκείνων της Wagner στις ουκρανικές πόλεις Ποπάσνα, Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, τις οποίες κατέλαβε η Ρωσία.

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε στο Telegram ότι οι Τσετσένοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν τους μαχητές της ομάδας Wagner στο Μπαχμούτ, εάν ο Πριγκόζιν να αποσύρει τους άντρες του από την ουκρανική πόλη.

Ο Καντίροφ επαίνεσε τον Πριγκόζιν, αποκαλώντας τον “μεγαλύτερο αδελφό του” και προέτρεψε τον επικεφαλής της Wagner και τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με τις προμήθειες όπλων και να μην διαφωνούν δημόσια.

Παράλληλα, τα αρχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, κάνουν λόγο για βαθιές εντάσεις μεταξύ του Πριγκόζιν και της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ανέφερε η Washington Post.

Καθώς οι εντάσεις φούντωναν, “η στρατιωτική ηγεσία αγωνιζόταν να απαντήσει στον Πριγκόζιν” και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας “δημόσιας εκστρατείας για την απαξίωση του Πριγκόζιν”, ανέφερε η εφημερίδα.  

“Δεν ήταν τελικά σίγουροι πώς το Υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να διεξάγει με επιτυχία έναν πόλεμο πληροφοριών κατά του Πριγκόζιν, εάν η ρωσική κυβέρνηση δεν απαγόρευε του απαγόρευε να κάνει δημόσιες δημοσιεύσεις”, ανέφερε η Post.

Από τη μεριά του, σήμερα το πρωί, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε ξεχωριστό μήνυμα, ευχαρίστησε τον Καντίροφ για την πρότασή του, διαβεβαιώνοντας πως η Μπαχμούτ, που ανθίσταται στις ρωσικές επιθέσεις από το περασμένο καλοκαίρι, θα «καταληφθεί χωρίς αμφιβολία» από τους Τσετσένους στρατιώτες.