Η ψηφοφορία άρχισε για το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Ads

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του «ναι» για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Ads

Το Ιράκ είναι σήμερα ένα «φανατικό κράτος» και όχι ένα «δημοκρατικό», δήλωσε ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, στους δημοσιογράφους χθες, παραμονή του δημοψηφίσματος.

Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, είπε ο Μπαρζανί και πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα επιδιώξουν συνομιλίες με την σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για να εφαρμοστεί το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ακόμη και αν διαρκέσουν δύο χρόνια ή και περισσότερο.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στην αποτυχημένη συνεργασία» με τη Βαγδάτη -είπε- προσθέτοντας ότι το Ιράκ έχει γίνει «ένα θεοκρατικό, φανατικό κράτος» και όχι το δημοκρατικό εκείνο κράτος που υποτίθεται θα γινόταν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

Ο Μπαρζανί απέρριψε την ανησυχία των ισχυρών γειτόνων του Ιράκ -του Ιράν και της Τουρκίας- ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.

«Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας», είπε υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κούρδοι στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. «Μόνο μέσα από την ανεξαρτησία μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».

Επιπλέον ο Μπαρζανί δεσμεύτηκε ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ενότητας της χώρας» και είπε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια καλή σχέση με το Ιράν και την Τουρκία ακόμη και αν δεν ανταποδώσουν εκείνες.

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και να συνεννοούνται με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ για θέματα που αφορούν τα αεροδρόμια και τα σύνορα της περιοχής, επεσήμανε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Από την πλευρά τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα προκαλέσει χάος στην περιοχή, επεσήμανε το γραφείο του Ερντογάν.

«Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι αν δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, θα προκληθεί χάος στην περιοχή, ενώ υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που προσδίδουν στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τουρκία: Δεν αναγνωρίζουμε το δημοψήφισμα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.