Οι Κούρδοι ανακήρυξαν τα καντόνια που ελέγχουν στη βόρεια Συρία ως αυτόνομη ομοσπονδιακή οντότητα. Τόσο το συριακό καθεστώς, όσο και η συριακή αντιπολίτευση, κατήγγειλαν την απόφαση του κουρδικού κόμματος (PYD) ως «υπονόμευση της ενότητας της Συρίας» και «μονομερή ενέργεια» αντίστοιχα.

Ads

Οι Κούρδοι από την έναρξη του συριακού πολέμου μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια τμήματα της χώρας. Το συριακό καθεστώς ανήμπορο να αντεπεξέλθει στην επέλαση των τζιχαντιστών και ταυτόχρονα στις μάχες με τους αντάρτες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, σε μια κίνηση τακτικής, είχε αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Βόρεια Συρία αφήνοντας την άμυνα της περιοχής αποκλειστικά στους Κούρδους μαχητές. Μάλιστα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ για να κερδίσει την υποστήριξη των Κούρδων τους είχε υποσχεθεί ενίσχυση της σχετικής τους αυτονομίας.

Έκτοτε οι Κούρδοι μαχητές – Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), το ένοπλο τμήμα του PYD – αναδείχθηκαν σε μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κερδίζοντας υποστήριξη και αναγνώριση τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τις ΗΠΑ. Η δυναμική παρουσία και οι επιτυχίες τους στα πεδία των μαχών τους κατέστησαν περιζήτητους για συνεργασία από πλευράς των δυτικών δυνάμεων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα που τους αναγνωρίζει ως «τρομοκράτες» και συνεργάτες του PKK, των Κούρδων αυτονομιστών στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν ποιον θέλουν σύμμαχο: Την Τουρκία ή τους Κούρδους. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν «αδειάσει» επίσημα την Άγκυρα. «Οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και δεν το αναγνωρίζουν ως “τρομοκρατική οργάνωση”».

Την Πέμπτη, οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας έκαναν ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του «εφιάλτη» του Ερντογάν, ο οποίος ξορκίζει κάθε ενδεχόμενο αυτονόμησης των Κούρδων της Συρίας, που θα μπορούσε να ενισχύσει και τις αυτονομιστικές τάσεις της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.

Ads

Εκπρόσωποι από όλα τα καντόνια αλλά και τις εθνοτικές ομάδες της Βόρειας Συρίας συναντήθηκαν στην πόλη Rmeilan και την επαρχία Hassakeh και ανακήρυξαν τα καντόνια τους ως «αυτόνομη ομοσπονδιακή οντότητα» υπό κουρδική ηγεσία. Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας και Συρίας. Η «Rojava» η ντε φάκτο αυτόνομη κουρδική περιοχή αποτελείται από τρία διακριτά καντόνια: Jazira, Kobani και Afrin. Οι Κούρδοι της Συρίας ουσιαστικά ελέγχουν μια περιοχή περίπου 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, από τον ποταμό Ευφράτη μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, όπου ξεκινάει το «Ιρακινό Κουρδιστάν», το οποίο έχει κερδίσει την αυτονομία του από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Source: Al Jazeera And Agencies

Η απόφασή τον Κούρδων να ανακηρύξουν την αυτονομία τους προκάλεσε την αντίδραση τόσο του συριακού καθεστώτος, όσο και της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί «όποιο τολμά να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ενότητα του Συριακού λαού […] δημιουργώντας μια ένωση ή ένα ομοσπονδιακό σύστημα σε αντίθεση με το συριακό σύνταγμα, τους εθνικούς νόμους και τα διεθνή ψηφίσματα».

Την κουρδική αυτονομία απορρίπτει και ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, η μεγαλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «μονομερείς ενέργειες». «Κάθε απόπειρα να σχηματιστούν αυτόνομες περιοχές έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του συριακού λαού», αναφέρουν.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Idris Nassan από το κουρδικό PYD, υπογράμμισε πως οι διεργασίες για αυτονόμηση των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στη Βόρεια Συρία ήταν σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, όπως σημείωσε, «ο φεντεραλισμός θα πρέπει να είναι το μέλλον όχι μόνο της βόρειας Συρίας και των κουρδικών περιοχών, αλλά εν γένει της Συρίας, γιατί μέσω του ομόσπονδου κράτους θα εγγυηθεί η δημοκρατία και η ισότητα στη χώρα». Σημειώνεται πως το σχέδιο για δημιουργία ομόσπονδου κράτους στη Συρία, με διαφύλαξη της εδαφικής της ακεραιότητας και ενισχυμένη τη δύναμη των επαρχιών, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται «πολύ σοβαρά», όπως είχε δηλώσει διπλωμάτης στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.