Οι ΗΠΑ δεν θα εκταμιεύσουν μέχρι νεωτέρας τα 45 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους που υποσχέθηκαν να δώσουν τον περασμένο μήνα. 

Ads

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα διαθέσει τα χρήματα στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους και τόνισε ότι η UNRWA οφείλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τη φύση των οποίων δεν προσδιόρισε.

Από την πλευρά της UNRWA είχε γίνει επείγουσα έκκληση με σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η δέσμευση από πλευράς ΗΠΑ για τη χορήγηση της χρηματοδότησης είχε γίνει με μια επιστολή προς τον επικεφαλής της UNRWA, τον Πιερ Κρέχενμπουλ, με ημερομηνία 15η Δεκεμβρίου, την οποία υπέγραφε ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιο για τον οικονομικό έλεγχο, ο Έρικ Χέμπρι.

«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαθέσουν αυτή τη χρηματοδότηση στην UNRWA στις αρχές του 2018», ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters. «Μια επιπρόσθετη επιστολή (…) που θα επιβεβαιώνει αυτή τη συνεισφορά θα σταλεί ως ή πριν από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018».

Ads

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ αρνήθηκε ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης αυτής αποφασίστηκε για να τιμωρηθούν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι καταδίκασαν την αναγνώριση εκ μέρους του Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μεταφορά εκεί της πρεσβείας των ΗΠΑ. 

Η Νάουερτ δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων την Πέμπτη ότι η δέσμευση για τη χρηματοδότηση είχε σκοπό να βοηθήσει την υπηρεσία του ΟΗΕ να κάνει «προβλέψεις» αλλά δεν αποτελούσε εγγύηση.

«Αυτή τη στιγμή, δεν θα το χορηγήσουμε αυτό το ποσό, αλλά αυτό δεν σημαίνει – θέλω να γίνει σαφές αυτό – πως δεν θα το προσφέρουμε στο μέλλον», ανέφερε η Νάουερτ.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην UNRWA, ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει καταγράψει πολύ περισσότερους πρόσφυγες από ότι μέχρι πρότινος, ενώ σημείωσε πως «χρειάζεται να αυξηθούν τα χρήματα που δίνονται από άλλες χώρες για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για όλους αυτούς τους πρόσφυγες».

«Ζητάμε λοιπόν από τις άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα», είπε η Νάουερτ. «Δεν πιστεύουμε ότι οφείλουμε να είμαστε ο βασικός χρηματοδότης κάθε οργάνωσης σε όλο τον κόσμο».

Παρά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ανασταλεί η εκπλήρωση της δέσμευσης για τη χρηματοδότηση της επισιτιστικής βοήθειας, η Νάουερτ επέμεινε: «Είμαστε η πιο γενναιόδωρη χώρα στον πλανήτη. Συνεχίζουμε να είμαστε».

Σε μια ανάρτησή του στο Twitter στις αρχές της χρονιάς, ο Τραμπ εξεμάνη διότι οι ΗΠΑ προσφέρουν στους Παλαιστίνιους εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε βοήθεια αλλά δεν παίρνουν πίσω «καμιά εκτίμηση» ούτε «σεβασμό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στη στάση της Παλαιστίνης που επισήμως είπε ότι μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ, οι ίδιοι δεν θα συνδιαλλαγούν με τις ΗΠΑ για τη λύση του παλαιστινιακού, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα δεν ενεργεί ως αμερόληπτος μεσολαβητής σε αυτή την διαδικασία.