1. Tραυματισμένη, και με δύο νέες απώλειες – διαγραφές, βγαίνει η κυβέρνηση από την κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και τους πλειστηριασμούς στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά την αποψινή ψηφοφορία, πέφτει στους 153 βουλευτές καθώς ο Στάθης Παναγούλης και ο Νίκος Νικολόπουλος δεν υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο και διαγράφηκαν άμεσα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αντίστοιχα. Ο βουλευτής Αχαίας των ΑΝΕΛ καταψήφισε, όπως είχε προαναγγείλει, το πολυνομοσχέδιο, ενώ ο βουλευτής Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης απείχε από την ψηφοφορία. Είχε προηγηθεί η αποπομπή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη έπειτα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Τη θέση του πήρε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ads

2. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν η προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που έκανε την πολιτική διαφορά στις δημοτικές εκλογές του Μαίου του 2014. Ήταν το πρώτο μήνυμα της «ελπίδας που ερχόταν», ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας και είναι και η πρώτη σοβαρή απώλεια της ίδιας κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή της εποχή. Τ’ωρα αριστερή μελαγχολία. Το παρασκήνιο μίας αποπομπής.

3. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και οι αντιπαραθέσεις στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ. Όλα όσα έγιναν.

4. Νεκρός είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή σε νέα βίντεο – ντοκουμέντα καταγράφεται ο τρόμος των επιθέσεων στο Παρίσι. Σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα έχει καταγραφεί η επίθεση σε εστιατόριο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ άλλο είναι τραβηγμένο λίγα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση στο Café Bière στο Παρίσι. Σε άλλο ακούγεται ο διάλογος ανάμεσα στους αστυνομικούς και στην γυναίκα τζιχαντίστρια λίγα δευτερόλεπτα πριν ανατιναχτεί στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί.

Ads

5. Κλίμα τρόμου επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Εάν ο χάρτης του νέου, παράξενου πολέμου της Ευρώπης κόντρα στον «αόρατο» ισλαμοφανατισμό είχε οριοθετημένα στρατόπεδα και γραμμές άμυνας, το μεγάλο οχυρό του εχθρού μπορεί και να βρισκόταν στο Μολενμπέκ. Εννέα συλλήψεις σε επιχείρηση «σκούπα» της αντιτρομοκρατικής στη συγκεκριμένη γειτονιά των Βρυξελλών έγιναν σήμερα, ενώ το Βέλγιο αυξάνει τις δαπάνες στον «πόλεμο» κατά των τζιχαντιστών. Στο μεταξύ, τρομοκρατική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα κατά της Γαλλίας φοβάται ο Μανουέλ Βαλς αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ιράκ. Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί και τη Νέα Υόρκη, ενώ οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν χερσαία επέμβαση στη Συρία. Τέλος, τον πανικό κατάφεραν να σπείρουν δύο Έλληνες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.

6. «Ο εχθρός είναι μέσα μας! Είναι εσωτερικός εχθρός που εκτρέφεται από τον κοινωνικό αποκλεισμό χιλιάδων νέων, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικής προέλευσης». Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισίου Κώστας Βεργόπουλος μιλά στο tvxs.gr για τις ρίζες της τρομοκρατίας.

7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για τη δημιουργία μίας «μίνι Σένγκεν» εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας στα σενάρια που θέλουν την Ολλανδία να έχει προτείνει μια τέτοια ιδέα. Στο μεταξύ, τα Σκόπια υψώνουν φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ να γίνουν γρήγορα τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία ζητούν Μέρκελ και Φάιμαν.

8. Δυσαρέσκεια και έκπληξη προκάλεσαν στην έδρα του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής, οι ασάφειες και υπεκφυγές, τα επαναλαμβανόμενα «δεν θυμάμαι, δεν ξέρω, δεν γνωρίζω» του μάρτυρα Δημοσθένη Δημητράκου, αδελφού του ιδιοκτήτη της καφετέριας, που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δούλευε στην καφετέρια «Κοράλλι».

9. Αυξάνεται η τιμή στο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Πιο συγκεκριμένα η τιμή από το 1,20 που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στο 1,40.

10. Το Κολοράντο διαθέτει τη μεγαλύτερη υπαίθρια παραγωγή μαριχουάνας στον κόσμο, και πλέον, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι, ενέκρινε και το πρώτο ταμείο υποτροφιών στον κόσμο χρηματοδοτούμενο από τη μαριχουάνα!

Κι ακόμη:

To Τvxs προτείνει: Οι τρεις καλύτερες ταινίες της εβδομάδας

* Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη