1. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εντόπισε σε γκαράζ στον Βύρωνα “ιδιόχειρες σημειώσεις”, τα οποία αναγνωρίζονται ως σχέδια επίθεσης κατά εφοπλιστών, μεταξύ αυτών του Βαγγέλη Μαρινάκη, του προέδρου του ΣΕΒ και πολυεθνικών εταιρειών. Οι αρχές συνδέουν τα ευρήματα με τον Επαναστατικό Αγώνα και τον Νίκο Μαζιώτη. Ένας 30χρονος συνελήφθη.

Ads

2. Ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα του 3ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λέμε «ναι» σε αλλαγή της κυβέρνησης, είπε, σημειώνοντας πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να συμβάλει στην παράταση των αδιεξόδων. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο, πραγματοποίησε άνοιγμα προς τη ΔΗΜΑΡ για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση. Διαβάστε επίσης: Γιατί πήρε τη ΔΗΜΑΡ το Ποτάμι. Του Στέλιου Κούλογλου.

3. Μια ζαριά ακόμη για την κυβέρνηση είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από τη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο προσβλέποντας και σε βοήθεια από τους πιστωτές. Αν γίνονταν εκλογές μέσα στο Νοέμβριο, δεν θα προλάβαιναν ούτε τα ψηφοδέλτια να “ξεσκονίσουν”.

4. Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, στους δρόμους γιατροί, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, καθηγητές, γονείς, μαθητές και συνταξιούχοι κατέθεσαν τη δική τους «πρόταση μομφής».

Ads

5. «Βγαίνουμε από το Μνημόνιο» δήλωσε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από σύσκεψη που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για να βοηθήσει με απαράβατο όρο όμως η Ελλάδα να παραμείνει σε καθεστώς επιτήρησης και μνημονίων.

6. «Γαλλία – Ιταλία – Συμμαχία» ενάντια στη λιτότητα του Βερολίνου. «Δεν είμαστε μαθητούδια, αλλά ελεύθερες χώρες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέρο Ρέντσι, παίρνοντας θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας μετά την απόφαση του Παρισιού να προχωρήσει μονομερώς σε παράταση του χρόνου υλοποίησης των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος.

7. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και κατά κάθε άλλης «τρομοκρατικής απειλής». «Οι τόνοι από βόμβες που πέφτουν από τον αέρα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την απειλή και τον κίνδυνο. Η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες που αναζητούν προσωρινές λύσεις. Θα αγωνιστούμε αποτελεσματικά εναντίον του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Αυτή θα είναι διαρκώς η προτεραιότητά μας», τόνισε ο Ερντογάν. 

8. Διαβάστε για τα νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης που επιβεβαιώνουν, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν τις ανασκαφές, πως πρόκειται για «μακεδονικό τάφο».

9. Διαβάστε ακόμη για τη δικαίωση της LGBT κοινότητας με το Facebook να ζητάει συγγνώμη για τις διαγραφές των λογαριασμών τους, αλλά και μια ιστορία που προκαλεί πολλές συζητήσεις: Ένα ζευγάρι λεσβιών στις ΗΠΑ που κατέθεσε μήνυση κατά της τράπεζας σπέρματος που εμπιστεύθηκαν για να γεννήσουν το παιδί τους, επειδή τους έστειλε κατά λάθος σπέρμα μαύρου άντρα και το κοριτσάκι τους βγήκε μιγάδα. Τέλος διαβάστε για την μεξικανική «Τιενανμέν», τη «Σφαγή στο Τλατελόλκο», όπως έμεινε στην ιστορία η φονική καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων του ’68 στο Μεξικό.

* Σκίτσο του Soloup