Τις απόψεις τους για τα Fake News κλήθηκαν να αναπτύξουν οι 5,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που έδωσαν σήμερα εξετάσεις για το απολυτήριό λυκείου τους.

Ads

Στη Βραζιλία, οι περισσότερες εξετάσεις για το απολυτήριο έχουν τη μορφή των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, όμως στην τελική εξέταση οι υποψήφιοι καλούνται να γράψουν και μια έκθεση για ένα επίκαιρο θέμα.

Και τι πιο επίκαιρο στη Βραζιλία, μία μόλις εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύροτων προεδρικών εκλογών, από τα Fake News!
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 55%, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από παραπληροφόρηση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μία εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα αφούο η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκάλυψε ότι επιχειρηματίες χρηματοδότησαν τη μαζική αποστολή, μέσω της εφαρμογής Whatsapp, δυσφημιστικών μηνυμάτων για τον αντίπαλο του Μπολσονάρου, τον Φερνάντο Χαντάντ.

Ads

Ακόμη και οι εξετάσεις δεν γλίτωσαν όμως από την παραπληροφόρηση: Σήμερα το πρωί, η υπηρεσία που τις οργανώνει αναγκάστηκε να διαψεύσει επισήμως την «είδηση» που κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με την οποία οι εξετάσεις αναβλήθηκαν λόγω παρατυπιών.