Τα e-mails του υιού Τραμπ και μια “μυστηριώδης” Ρωσίδα δικηγόρος πλέκουν το νέο κεφάλαιο στο πολιτικό θρίλερ της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και στην υπόθεση των καταγγελιών για εμπλοκή της Μόσχας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία με στόχο την ενοχοποίηση της Χίλαρι Κλιντον.

Ads

Το θέμα παίρνει νέες διαστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ομολογία του γιου του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, ότι στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε συναντήσεις με ρωσιδα δικηγόρο η οποία υποτίθεται ότι διέθετε πληροφορίες επιβαρρυντικές για την αντίπαλο του πατέρα του Χλαρι Κλίντον. Μετά, δε, και την δημοσιοποιηση, από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, των e-mails που φλέρεται να είχε ανταλλάξει με την ρωσίδα δικηγόρο, η υπόθεση φθάνει πλέον και στην αμερικανική Γερουσία.

Οπως μετέδωσε σήμερα το CNN, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Τσαρλς Γκράσλεϊ, ετοιμάζει επιστολή προς τον μεγαλύτερο γιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την οποία θα του ζητά  να καταθέσει σε  δημόσια ακρόαση.

Παράλληλα, και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, επίσης Ρεπουμπλικανός, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ θα πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο. «Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μάρτυρας κληθεί να καταθέσει στο Κογκρέσο θα πρέπει να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου.

Ads

Την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση ζήτησε από την πλευρά της η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι, η οποία μάλιστα έκανε λόγο και για «απτές αποδείξεις» από τις οποίες προκύπτει ότι η οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ σκόπευε να συμπράξει με τους Ρώσους για να επηρεάσει τις εκλογές.

«Αυτήν την εβδομάδα είδαμε ψυχρές, απτές αποδείξεις ότι το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, μάλιστα η οικογένεια Τραμπ, ανυπομονούσε να συμπράξει, πιθανότατα, με τη Ρωσία, μια εχθρική ξένη δύναμη, για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενη στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσε στη δημοσιότητα ο  Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος.

Ο γιος του αμερικανού προέδρου έχει πει ότι πέρσι το καλοκαίρι πήρε μήνυμα από έναν γνωστό του, τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή και επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, η οικογένεια του οποίου διατηρεί στενές σχέσεις με εκείνη του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Στο μήνυμα αυτό ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν φέρεται να αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε, μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ, να δώσει στο επιτελείο του Τραμπ «πληροφορίες και επίσημα έγγραφα» που ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον.

Την υπόθεση αποκάλυψαν το περασμένο Σάββατο οι New York Times και την Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ δημοσιοποίησε  το περιεχόμενο των μηνυμάτων ώστε – όπως είπε – να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. «Η γυναίκα, όπως δήλωσε η ίδια δημοσίως, δεν ήταν εκπρόσωπος της (ρωσικής) κυβέρνησης» και «ήθελε να μιλήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», υποστήριξε ωστόσο ο Τραμπ ο νεότερος.

Αναλυτές και νομικοί στις ΗΠΑ δίνουν διαφορετικές απόψεις  για το κατά πόσο η συμμετοχή του υιού Τραμπ σε αυτή τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο μπορεί να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη.

Η αθέμιτη σύμπραξη αφ’ εαυτής δεν είναι ποινικό αδίκημα. Όμως αν ο Τραμπ ο νεότερος συνωμότησε ή υποβοήθησε μια εγκληματική ενέργεια, όπως την παραβίαση αμερικανικών δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα μπορούσε να του ασκηθεί δίωξη. Ορισμένοι δικηγόροι σημειώνουν επίσης ότι η συνάντηση μπορεί να παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαγορεύει στους υποψηφίους να δέχονται δώρα ή αντικείμενα αξίας από ξένους υπηκόους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.