Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζοντας την επίθεση κατά της Τουρκίας, στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τα τουρκικά F16, κατηγορώντας την Άγκυρα πως «προωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, σκόπιμα, την ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

Ads

«Παρατηρούμε… πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης την ισλαμοποίηση της κοινωνίας της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας και καλώντας τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία, πρόσθεσε:

«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο (δηλ. να μεταπεισθούν οι Ρώσοι από το να πηγαίνουν στην Τουρκία), και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο» παραμονής στην Τουρκία, ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ακύρωσης ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων με την Τουρκία. Όπως είπε, αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων θα είναι οι τουρκικές εταιρείες να χάσουν σημαντικό μερίδιο της ρωσικής αγοράς. Επιπλέον κατήγγειλε εκ νέου την Τουρκία πως προστατεύει τους τζιχαντιστές, επισημαίνοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τουρκία προμηθεύεται φτηνό πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Από την πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, έκανε λόγο για «σχεδιασμένη προβοκάτσια», επικαλούμενος στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι ρωσικές υπηρεσίες. Όπως είπε, δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. 

Αναφερόμενος στα στοιχεία είπε πως από αυτά αποδεικνύεται ότι το αεροσκάφος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης στον συριακό εναέριο χώρο. Σημειώνεται πως νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως το ρωσικό μαχητικό χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο.

Το βίντεο με την πτήση του ρωσικού μαχητικού, σύμφωνα με το υπ. Άμυνας της Ρωσίας

Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του ο οποίος του μετέφερε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια», ωστόσο ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε πως «συνέχισε να βρίσκει δικαιολογίες» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Όπως τόνισε, η Ρωσία δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Συρία, ωστόσο πρόσθεσε πως «θα αναθεωρήσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα». «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα για τους τουρκικές εταιρείες ή για τις δικές μας, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό που έγινε χωρίς απάντηση», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τα συστήματα άμυνας στη βάση της στη Συρία αναπτύσσοντας πυραυλικά συστήματα S-400, ενώ διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τα πλήγματα κοντά στη συροτουρκική μεθόριο. «Θα επιθυμούσαμε οι τρομοκράτες και οι ένοπλοι [στη Συρία] να μείνουν μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, όμως δυστυχώς τείνουν να μένουν στην περιοχή κοντά στη μεθόριο», είπε με νόημα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία».