Ο ερευνητής και συγγραφέας Μάικλ Πολκοβιτς υποστηρίζει σε άρθρο του στο Free Inquiry ότι δεν βρήκε αποδείξεις για τον Χριστό στα ιστορικά κείμενα, «κάτι που είναι παράξενο δεδομένης της παγκόσμιας φήμης του και των θαυμάτων του».

Ads

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εξέτασε 126 κείμενα χρονολογούμενα την περίοδο που έζησε ο Χριστός αλλά δεν βρήκε αναφορές ενώ «όλοι θα είχαν ακούσει για κάποιον τόσο σημαντικό». «Ο Ιησούς της Ναζαρέτ ήταν ένας αστικός ή καλύτερα ερημικός μύθος», συμπεραίνει ο συγγραφέας, σύμφωνα με την βρετανική DailyMail.

Μάλιστα ισχυρίζεται ο Πόλκοβιτς ότι βρήκε μόνο ένα έγγραφο χρονολογημένο στο 95 μ.Χ. – τους Εβραϊκούς Πολέμους, του Ρωμαίου ιστορικού Τζόζεφους Φλάβιους – που αναφέρεται στην ύπαρξη του Χριστού, αλλά ακόμη και αυτό το θεωρεί πλαστογραφημένο. Ακόμη υποστηρίζει ότι και το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο συντάχθηκε πολύ αργότερα. 

Οι απόψεις του Μάικλ Πόλκοβιτς έχουν χαρακτηριστεί εξαιρετικά αιρετικές σε πολλές περιπτώσεις και προηγούμενων άρθρων του. Οι περισσότεροι ιστορικοί αποδέχονται ότι υπήρξε ένας Εβραίος γεννημένος στην Γαλιλαία μεταξύ του 7-4 π.Χ που πέθανε μεταξύ 30-36 μ.Χ. Επίσης συμφωνούν ότι αυτός ο Εβραίος βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και σταυρώθηκε κατ’ εντολή του Ρωμαίου έπαρχου, Ποντίου Πιλάτου.

Ads