Τον Μαχμούτ Αμπάς υποδέχτηκε σήμερα για πρώτη φορά στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

Ο Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα πεπεισμένος σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες με τον τρόπο που θα προκύψει μια λύση. 

«Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα το καταφέρουμε», δήλωσε ο Τραμπ ενώ ο Μαχμούτ Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια «ιστορική ειρηνευτική συνθήκη» υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Ο Αμπάς επιβεβαίωσε επίσης την προσήλωσή του σε μια λύση δύο κρατών, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δείξει κατά το παρελθόν να αμφισβητεί. Ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος είναι ένας «διαμεσολαβητής», ένας «διαιτητής» ή ένα πρόσωπο «που θα διευκολύνει» μια διαδικασία «η οποία θα οδηγήσει στην ειρήνη».

Ads

«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, άκουγα πάντα ότι η δυσκολότερη συμφωνία που μπορεί να συναφθεί είναι πιθανόν εκείνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ας δούμε εάν θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε αυτόν τον ισχυρισμό» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη εάν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν καταδικάσουν ομόφωνα το κάλεσμα σε βία και μίσος» υπογράμμισε πάντως ο Τραμπ. 

Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μαχμούτ Αμπάς πραγματοποιήθηκε δυόμισι μήνες έπειτα από εκείνη του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τότε, ο Τραμπ είχε κρατήσει αποστάσεις από τη λύση των δύο Κρατών, όμως είχε επίσης απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στο θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.