Νέα μέτρα κατά του Ιράν για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που διεξάγει, θα ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που προσάπτει στη χώρα υποστήριξη «στην τρομοκρατία» και κυβερνοεπιθέσεις, διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος.

Ads

«Ο πρόεδρος δεν κοιτάζει μόνο ένα πράγμα. Εξετάζει όλες τις διαστάσεις της κακής συμπεριφοράς του Ιράν», τόνισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Όχι απλά την (εφαρμογή της) πυρηνικής συμφωνίας, αλλά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, την αποσταθεροποίηση της περιοχής, το γεγονός ότι είναι το κράτος υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτής της τρομοκρατίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα», συνέχισε η Χάκαμπι Σάντερς.

Ο Τραμπ ετοιμάζει μια «ευρεία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο ένα», πρόσθεσε. «Σε αυτό επικεντρώνεται η ομάδα του και αυτό θα παρουσιάσει ως σύνολο τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε η ίδια.

Ads

Δεν έγινε σαφές για ποιο «παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα» μιλούσε η Χάκαμπι Σάντερς. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνει ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ μέχρι τώρα επίσης αναγνωρίζει πως η Τεχεράνη δεν παραβαίνει το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), όμως καταγγέλλει πως το Ιράν παραβιάζει «το πνεύμα» της συμφωνίας.

Ιράν: Δεν διαπραγματευόμαστε το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων

Το Ιράν δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αμυντικό και δεν θα τεθεί σε διαπραγμάτευση καθώς δεν παραβιάζει την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Κασεμί, διαψεύδοντας δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη θα εξέταζε το ενδεχόμενο να τεθεί το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα υπό συζήτηση με τις μεγάλες δυνάμεις.

Νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο Ιρανούς και δυτικούς αξιωματούχους, μετέδωσε πως η Τεχεράνη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαπραγμάτευση το πρόγραμμά του για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των μεγάλων δυνάμεων.

Με την απόφαση 2231 το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη, το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).