Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ads

Οι νέες κυρώσεις, που στοχεύουν ιδιαίτερα τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, είχαν υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο.

Το νομοθέτημα είχε εγκριθεί με τεράστια πλειοψηφία τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και από τη Γερουσία, γεγονός που θα ανάγκαζε τον Τραμπ, σε περίπτωση που ασκούσε βέτο, να υποστεί πολιτική ήττα, αφού σε νέα ψηφοφορία θα λάμβανε πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων και στα δύο σώματα, υποχρεώνοντάς τον τελικά να το υπογράψει.

Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο «δένει τα χέρια» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν θα μπορεί να ελαφρύνει τις κυρώσεις χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο.

Ads

Υπογράφοντας το νομοσχέδιο, ο Τραμπ έσπευσε να χαρακτηρίσει τις κυρώσεις «βαθιά προβληματικές». Κατηγορεί, μάλιστα, το Κογκρέσο ότι υπερέβη την συνταγματική του εξουσία.

Ο Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε το νομοσχέδιο κεκλεισμένων των θυρών χωρίς παρουσία μέσων ενημέρωσης, τόνισε ότι ο νέος νόμος είναι πιθανό «να φέρει πιο κοντά την Κίνα, τη Ρωσία και τη Β. Κορέα», επισημαίνοντας ότι επικύρωσε τον νόμο «στο όνομα της εθνικής ενότητας».

«Στη βιασύνη του να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, το Κογκρέσο συμπεριέλαβε αρκετές ξεκάθαρα αντισυνταγματικές διατάξεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Περιορίζοντας την ευελιξία της κυβέρνησης, αυτός ο νόμος κάνει δυσκολότερη την επίτευξη συμφερουσών συμφωνιών για τον αμερικανικό λαό»

Ρωσία: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αλλάξουν την πολιτική μας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέντσια είπε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, αλλά δεν θα αλλάξουν την ρωσική πολιτική.

«Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που μπορεί να ενθαρρύνει τη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Για εμένα πρόκειται για ένα παράξενο είδος ενθάρρυνσης» είπε ο ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας: «Αυτοί που επινόησαν αυτό το νομοσχέδιο, εάν σκέφτονταν ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική μας, έκαναν λάθος».

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, να γνωρίζουν ότι δεν λυγίζουμε, δεν ‘σπάμε’» είπε. «Φυσικά θα βλάψει τις σχέσεις μας (με τις ΗΠΑ) αλλά θα εργαστούμε με τις συνθήκες που επικρατούν ελπίζοντας ότι αυτές θα αλλάξουν κάποια στιγμή».