Το Ταρουτάο είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ταϊλάνδης. Ωστόσο, οι παραδεισένιες παραλίες με τη λευκή άμμο και τα καταπράσινα τροπικά δάση κρύβουν ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν….

Ads

Το Ταρουτάο είναι ένας από τους τελευταίους αληθινούς παραδείσους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτή είναι η μία όψη. 

Γιατί το απομακρυσμένο αυτό νησί στη νότια θάλασσα Ανταμάν του Ινδικού Ωκεανού είναι περισσότερο γνωστό για το απίστευτο παρελθόν του.

Το Ko Tarutao Marine National Park, είναι ένα σύμπλεγμα 51 νήσων, με ειδυλλιακές παραλίες λευκής άμμου, σμαραγδένιους κόλπους και καταπράσινα τροπικά δάση.

Ads

Αλλά, όπως γράφει το BBC, το Tarutao, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, δεν ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με την ομορφιά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ταϊλάνδης άρχισε να διερευνά τα νησιά με σκοπό τη δημιουργία μιας «αποικίας ποινικών», με άλλη λόγια μιας φυλακής, προκειμένου να αποσυμφορήσει τις φυλακές της Μπανγκόκ.

image

Η «μπίλια έκατσε» στο Tarutao, που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή.

Η λύση προκρίθηκε ακριβώς γι αυτό, για να αποθαρρύνει τους επίδοξους δραπέτες.

image

Μέχρι το 1939, στο νησί κατοικούσαν χιλιάδες εγκληματίες, αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι.

image

Στην πραγματικότητα, ζούσαν σε μικρές καλύβες διασκορπισμένες στην καρδιά του δάσους.

Το όριο της φυλακής τους ήταν η θάλασσα.

Όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στη Νοτιοανατολική Ασία με την εισβολή της Ιαπωνίας στην Ταϊλάνδη, σταμάτησαν και οι προμήθειες από την ενδοχώρα.

Χωρίς τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό, το νησί αφέθηκε στην τύχη του. Στην αρχή κυνηγούσαν άγρια ζώα. 

Μέχρι που κρατούμενοι και φύλακες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στραφούν στην πειρατεία θεωρώντας ότι αποτελούσε τη μοναδική πιθανότητα επιβίωσης τους.

Οι λέμβοι των σωφρονιστικών υπαλλήλων έγιναν πειρατικά. 

«Φωλιά» παρανόμων

Τα στενά της Malacca ήταν κέντρο της ανομίας. Στόχος των πειρατών – κρατουμένων ήταν τα πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα στο κοντινό Penang της Μαλαισίας -τότε βρετανική αποικία.

Μέχρι το 1946, η κατάσταση είχε γίνει τόσο εκρηκτική ώστε το βρετανικό ναυτικό σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, επιχείρησε να αποκαταστήσει την τάξη. Το 1948, το Tarutao εγκαταλείφθηκε μέχρι το 1974, οπότε και ιδρύθηκε το εθνικό πάρκο Ko Tarutao Marine National Park, δεν είχε πατήσει ψυχή. 

Τα ερείπια ενός σκοτεινού παρελθόντος

Τα απομεινάρια της ιδιότυπης αυτής αποικίας,  υπάρχουν ακόμη. Τουλάχιστον όσα δεν έχει «καταπιεί» η ζούγκλα με το πέρασμα του χρόνου.

Η φυλακή στον κόλπο Talo Wao στην ανατολική ακτή του νησιού είναι πλέον προσβάσιμη από έναν πλακόστρωτο δρόμο.

Οι επισκέπτες πηγαίνουν με ποδήλατα που νοικιάζουν στο νησί. Επιπλέον, υπάρχει ένα μικρό μουσείο και κέντρο επισκεπτών.

image

Μια εξαίρετη διαφυγή

Όσοι -λίγοι- διαλέγουν το Tarutao ανταμείβονται. Απολαμβάνουν τις ήσυχες ακτές, την εξερεύνηση στη ζούγκλα και την κατασκήνωση, ίσως στην τελευταία ανέγγιχτη Εδέμ….