Πριν ο ίδιος φτάσει στην Αβάνα την Κυριακή, θα φτάσει το πρώτο του γράμμα στην Κούβα. Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που εκμεταλλευόμενος την αποκατάσταση της απευθείας ταχυδρομικής σύνδεσης των ΗΠΑ με την Κούβα (μετά από 50 χρόνια) αποφάσισε να απαντήσει σε 76χρονη Κουβανή που σε επιστολή της εξέφρασε την επιθυμία της να τον γνωρίσει και τον κάλεσε… για καφέ στο σπίτι της.

Ads

«Αγαπητή Ιλεάνα. Ελπίζω ότι αυτή η επιστολή – που θα φθάσει σε εσάς χάρη στην πρώτη πτήση με την οποία θα αποκατασταθεί η απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των ΗΠΑ με την Κούβα έπειτα από 50 και πλέον έτη – θα αποτελέσει μία ανάμνηση για το νέο κεφάλαιο που ξεκινά μεταξύ των δύο χωρών μας» γράφει ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ελπίζει να έχει το χρόνο για να απολαύσει έναν κουβανικό καφέ.

image

Η επιστολή του Ομπάμα

Η 76χρονη Ιλεάνα Γιάρζα, σε επιστολή της με ημερομηνία 18η Φεβρουαρίου, περιέγραφε την χαρά που ένιωσε μόλις ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα της, ενώ προσκάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ για έναν καφέ στο σπίτι της.

Ads

«Παρακολουθώ την πολιτική σας καριέρα από την πρώτη σας προεκλογική εκστρατεία» σημείωνε η Ιλεάνα, λέγοντας ότι πανηγύρισε και τις δυο φορές που ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε. Μάλιστα, θεωρεί πως είναι κρίμα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να διεκδικήσει ακόμη μια θητεία.

image

Η στιγμή που μπαίνουν τα γραμματόσημα και σφραγίζεται η επιστολή

Σημειώνεται ότι εδώ και 50 χρόνια οι Αμερικανοί μπορούσαν να στείλουν γράμματα στην Κούβα μόνο μέσω τρίτων χωρών κάτι που καθυστερούσε πολύ την παράδοση και αύξανε και το κόστος.