«Κόκκινο τηλέφωνο» Άγκυρας – Μόσχας για να αποφευχθούν «ατυχήματα» όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία προτείνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Ads

Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας βρίσκονται στο «ναδίρ» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να «κόβει» κάθε επικοινωνία με τον Ερντογάν. 

Στο κλίμα αυτό, ο Νταβούτογλου υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι δυο πλευρές πρέπει να δημιουργήσουν «δίαυλο στρατιωτικής επικοινωνίας για να αποτραπούν περιστατικά όπως η κατάρριψη» της περασμένης εβδομάδας. 

Όσον αφορά την στάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Νταβούτογλου ανέφερε πως η Τουρκία «θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εκδίωξη ενόπλων της ISIS από την συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου».

Ads

Σημειώνεται ότι η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά την Τουρκία για συνεργασία με τους τζιχαντιστές. Ο Πούτιν κατηγόρησε την Άγκυρα ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό επειδή χτυπούσε πετρελαιακές εγκαταστάσεις που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος από το οποίο η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο. 

Ο Ερντογάν απορρίπτει του ισχυρισμούς και ζητά από τον Πούτιν να τους αποδείξει. «Θα πω κάτι πολύ δυνατό, εδώ. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο (η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους από την Τουρκία), η ευγένεια που διακρίνει το έθνος μας, απαιτεί από εμένα να μην διατηρήσω το αξίωμά μου», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.