Το πρώτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να κρατήσει «απόθεμα» κυρώσεων.

Ads

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες: Τη Rossiya Bank, την IS Bank, την General Bank, την Promsvyazbank και την Black Sea Bank καθώς και σε τρεις «ιδιώτες με πολύ μεγάλη περιουσία»: Τον Gennady Timchenko, τον Boris Rotenberg και τον Igor Rotenberg,. Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση αυτού που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, και έχουμε περαιτέρω κυρώσεις σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν… εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε.

Ο Τζόνσον είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Λονδίνο να κρατήσει περισσότερες αυστηρές κυρώσεις ως απόθεμα για να τις επιβάλει στη Ρωσία αν η Μόσχα προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στην Ουκρανία.

Ads

«Θέλουμε να σταματήσουμε τις ρωσικές εταιρείες από το να μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε στερλίνες ή στα δολάρια…Θέλουμε να σταματήσουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις βρετανικές χρηματιστηριακές αγορές και θέλουμε να ξεσκεπάσουμε τους (Ρώσους) ιδιοκτήτες που διαθέτουν κρυφή περιουσία σε αυτή τη χώρα» ανέφερε.