Μετά από 42 χρόνια στην ηγεσία της Λιβύης, ο Μουαμάρ Καντάφι, έπεσε νεκρός. Η φωτογραφία του νεκρού Καντάφι, στα χέρια των ανταρτών, ύστερα από μήνες εμφύλιας σύγκρουσης, σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής για τη Λιβύη. Από την άνοδο στην εξουσία μέχρι τον θάνατο, οι φωτογραφίες, παρουσιάζουν στιγμές από τη ζωή του Καντάφι, του ανθρώπου που επί τέσσερις δεκαετίες εξουσίαζε τη Λιβύη…

Ads

image
Ο Καντάφι γεννήθηκε το 1942. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1969, μία ομάδα αξιωματικών, με επικεφαλής τον Καντάφι, ανατρέπει τον βασιλιά της Λιβύης Ίντρις και αναλαμβάνει την εξουσία. Ήταν μόλις 27 χρονών.

image
Ο Μουαμάρ Καντάφι , ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ και ο Σύρος πρόεδρος Χάφεζ ελ Ασαντ υπογράφουν τη συμφωνία για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Αραβικών Δημοκρατιών, στις 16 Απριλίου του 1971, στη Βεγγάζη.

image

Ads

Ιούλιος του 1973. Ο Καντάφι διασκεδάζει με μία ομάδα Βρετανών χίπις που έχουν επισκεφτεί την Τρίπολη.

image

Φωτογραφία από την επίσκεψη του Καντάφι στο Χαρτούμ, στις 18 Ιουλίου του 1999. Ο Καντάφι πραγματοποίησε ένα διήμερο ταξίδι στο Σουδάν, το πρώτο από το 1992, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Τρίπολης να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ του καθεστώτος και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

image

Ο στρατηγός Καντάφι χαμογελά κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της συνόδου των υπουργών εξωτερικών των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1999.

image

Σεπτέμβριος 1999. Ο Καντάφι με μάσκα στο πρόσωπο, για προστασία από τη σκόνη και τα καυσαέρια, κατά τη διάρκεια τετράωρης στρατιωτική παρέλασης για τον εορτασμό της 30ης επετείου της Επανάστασης της Λιβύης, με την οποία κατέλαβε την εξουσία.

image

25 Ιουλίου 2007. Ο Μουαμάρ Καντάφι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μπροστά από το παλάτι στη Bab Azizia.

image

Θερμός χαιρετισμός του Καντάφι με τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στις 29 Μαϊου του 2007, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του δεύτερου στη Σύρτη, στη Λιβύη.

image
1989, Οκτώβριος 16. Συνάντηση του Καντάφι με τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ

image

Ο Μουαμάρ Καντάφι (δεξιά) με τον Ιντί Αμίν, δικτάτορα της Ουγκάντα.

image

Ο Μουαμάρ Καντάφι με τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

image

Ο Καντάφι με στρατιωτική στολή. Φωτογραφία του 1971.

image

Ιούλιος 1973. Ο Καντάφι χαιρετάει πλήθος οπαδών του, που συγκεντρώθηκαν στη Βεγγάζη για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την επιστροφή του στην εξουσία μετά την προσωρινή παραίτησή του από την ηγεσία του Επαναστατικού Συμβουλίου, το οποίο όμως δεν την έκανε δεκτή.

image

Ο Καντάφι προσεύχεται στην έρημο της Λιβύης, κοντά στη Σύρτη. Φωτογραφία, Αύγουστος 1973.

image

Νοέμβριος του 1973. Ο Καντάφι, ανάμεσα σε δημοσιογράφους, στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Georges Pompidou.

image

1978. Ο Καντάφι φτάνει στη σύνοδο κορυφής των Αραβικών χωρών και εκφράζει την αντίθεσή του με την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου, Ανουάρ Σαντάτ, να υπογράψει τη συμφωνία Καμπ Ντέιβιντ. Τελικά η Αίγυπτος θα αποβληθεί, προσωρινά, από την Ένωση.

image

Ο Καντάφι σε εκδήλωση της γυναικείας στρατιωτικής ακαδημίας, στην Τρίπολη, τον Αύγουστο του 1981. Η ακαδημία ιδρύθηκε το 1979, ύστερα από απαίτηση του Καντάφι να συμπεριλάβει τις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης.

image

Αποθέωση του Καντάφι κατά τη διάρκεια παρέλασης στην Τρίπολη, τον Σεπτέμβριο του 1987, για τον εορτασμό της 18ης επετείου της λιβυκής επανάστασης.

image

Επίσκεψη του Καντάφι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ύστερα από τον τραυματισμό του σε αεροπορικό δυστύχημα.

image

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Αμερικανικής εταιρείας Pan Am, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι. Ο Λίβυος αλ-Μεγκράχι, που κρίθηκε ένοχος για την επίθεση, επέστρεψε στη Λιβύη το 2009, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας, καθώς έπασχε από καρκίνο του προστάτη, έχοντας εκτίσει μόλις εννέα χρόνια από την ισόβια φυλάκισή του. Κατά την επιστροφή του στην Τρίπολη τού επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ.

image

Φεβρουάριος 2001. Ο Καντάφι με τον Lamen Khalifa Fhimah, ο οποίος κατηγορήθηκε , μαζί με τον αλ-Μεγκράχι, για την τρομοκρατική επίθεση στην πτήση της αμερικανικής εταιρείας Pan Am 103, πάνω από το Λόκερμπι. Για την επίθεση κρίθηκε ένοχος ο αλ-Μεγκράχι και καταδικάστηκε σε ισόβια, Αντίθετα ο Fhimah αθωώθηκε.

image

Ο Μουαμάρ Καντάφι με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Ιούνιο του 2009, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στη Ρώμη.

image
image 22 Φεβρουαρίου 2011. Ο Καντάφι σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, υπόσχεται να διαλύσει τους αντάρτες, που έχουν εξεγερθεί ενάντια στο καθεστώς, και καλεί τους οπαδούς του να πολεμήσουν στο πλευρό του.

image

Ο Καντάφι, νεκρός, στα χέρια των ανταρτών της Λιβύης

image

Αντάρτης δείχνει το σημείο, που βρέθηκε ο Μουαμάρ Καντάφι. Στον τοίχο με μπλέ γράμματα οι αντάρτες έχουν γράψει: «Εδώ ήταν η τρύπα του Καντάφι, του ποντικού. Ο Θεός είναι μεγάλος».