Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στέλνει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ads

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι στέλνει ερευνητικό πλοίο στην νοτιοανατολική μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα της χώρας του, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Ανέφερε ότι κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται στη θαλάσσια περιοχή που περιβάλει την Κύπρο θα πρέπει να λαμβάνεται με την συμμετοχή και των δύο πλευρών και αυτό θα πρέπει να αφορά και τις επενδύσεις.

Ο Ερντογάν οποίος μίλησε, μαζί με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε ημερίδα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, διεμήνυσε ότι είναι ξεκάθαρη η στάση της Τουρκίας για τις έρευνες που γίνονται ανοιχτά της Κύπρου.

Ads

«Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα… Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο» διεμήνυσε.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου εντός του 2018

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου εντός του έτους και πρόσθεσε πως θα κάνει τα εγκαίνια του εργοστασίου «πολύ σύντομα» μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πηγές δήλωσαν πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους.

Η Rosatom αναζητεί Τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.

Ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.