Ads

«Να σταματήσουν το κυνήγι μαγισσών» κάλεσε τις ΗΠΑ ο ιδρυτής του WikLeaks  Τζούλιαν Ασάντζ στην πρώτη του δημόσια δήλωση από τότε που έχει βρεθεί εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «να πράξει το σωστό».

 
Μιλώντας απο το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, της χώρας που του έδωσε άσυλο, κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ως η πηγή του Ασάνζ και ο άνθρωπος που διέρρευσε στο WikiLeaks τα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.
 
«Όπως απειλείται το WikLeaks έτσι απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης αλλά και οι κοινωνίες», δήλωσε ο Τζούλιαν Ασάντζ.
 
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να μιλήσουμε καθαρά για την επιλογή ενώπιον της οποίας βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιβεβαιώσει τις επαναστατικές αξίες πάνω στις οποίες εγκαθιδρύθηκαν οι ΗΠΑ ή θα μας σύρει όλους σε ένα επικίνδυνο και καταπιεστικό κόσμο στον οποίο οι δημοσιογράφοι σιωπούν υπό το φόβο της δίωξης και οι πολίτες ψιθυρίζουν στο σκοτάδι» δήλωσε.

Ο ιδρυτής του WikLeaks ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, «για το θάρρος που επέδειξε», χορηγώντας του άσυλο, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες αλλά και άτομα που τον υποστήριξαν.

Ads

Ένα ελικόπτερο της βρετανικής αστυνομίας έκανε κύκλους πάνω από την πρεσβεία, ενώ περίπου 40 αστυνομικοί είχαν παραταχθεί έξω από το κτίριο και κυρίως στον τοίχο κάτω από το μπαλκόνι απ’ όπου ο ιδρυτής του WikiLeaks. Υποστηρικτές του Ασάνζ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες. 

Ο Ασάνζ ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την υποστήριξή τους. «Την Τετάρτη το βράδυ ύστερα από τις απειλές της αστυνομίας για εισβολή στη πρεσβεία, ήρθατε εδώ μέσα στη νύχτα να με υποστηρίξετε και στρέψατε τα μάτια όλου του κόσμου εδώ. Μέσα στο σκοτάδι κρυμμένος μέσα στο κτίριο άκουγα την αστυνομία να θέλει να μπει μέσα στο κτίριο. Αλλά ήξερα ότι πλέον υπάρχουν μάρτυρες και αυτό οφείλεται σε εσάς», δήλωσε. 

Υπενθυμίζεται πως ο Ισημερινός έκανε δεκτό το αίτημα για παροχή ασύλου που είχε καταθέσει ο Ασάνζ. Η απόφαση του Ισημερινού έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με τη Βρετανία, η οποία επιθυμεί να παραδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις, τις οποίες ο ιδρυτής του Wilkileaks χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενες.
 
Ο Ασάνζ ζήτησε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό υπό το φόβο ότι η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με καταδίκη σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών εγγράφων, που αποκάλυπταν απόρρητες διπλωματικές πληροφορίες.
 
Ο Ισημερινός έκρινε ως βάσιμους τους φόβους του Ασάνζ για καταδίκη του σε θανατική ποινή και του χορήγησε άσυλο. Ωστόσο η Βρετανία αρνείται να προσφέρει ασφαλή διέλευση στον ιδρυτή του Wikileaks και προειδοποιεί πως με την πρώτη ευκαιρία θα τον συλλάβει. Μάλιστα έχει απειλήσει ακόμα και με εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού.
 
Από την πλευρά της η χώρα της Λατινικής Αμερικής, αλλά και οι δικηγόροι του Άσανζ, εξετάζουν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ένας εκπρόσωπος του WikiLeaks ζήτησε σήμερα από τη Σουηδία να δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να παραδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ τονίζοντας πως αυτό θα ήταν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση της υπόθεσης. Ο Ασάνζ, τόνισε ο εκπρόσωπος του WikiLeaks είναι «πάντα έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις» της δικαιοσύνης σχετικά με τις κατηγορίες περί βιασμού. 

* Κεντρική φωτογραφία από το Reuters