Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην τουρκική πλευρά να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που είχε η ίδια η Άγκυρα παραλάβει, με αντάλλαγμα ακόμη και το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι η νατοϊκή Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.

Ads

Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα είχε αποκλειστεί η Τουρκία ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν πως κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επιτύχουν δύο στόχους: να τραβήξουν την Τουρκία μακριά από την επιρροή της Ρωσίας και να ενισχύσουν παράλληλα την ουκρανική αεράμυνα με ένα ισχυρό όπλο.

Εάν όμως η Άγκυρα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθούσε μια σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Ads

Μάλιστα, όπως αναφέρεται η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.