Τριάντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, στο Ντόνετσκ, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο. Σημειώνεται πως το Ντόνετσκ αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ads

Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας η έκρηξη προκλήθηκε μάλλον από διαρροή αέριου και δεν σχετίζεται με τις μάχες, που σημειώνονται στην περιοχή. Η περιφερειακή κυβέρνηση του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι 16 τραυματίες από το ορυχείο έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.

Ωστόσο το Κίεβο άφησε να εννοηθεί πως η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί επιδείνωσε την κατάσταση και κατηγόρησε τους αυτονομιστές πως εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε πως σωστικά συνεργεία εστάλησαν στην περιοχή, «όμως οι Ρώσοι τρομοκράτες δεν τους άφησαν να φτάσουν στο σημείο του δυστυχήματος».

Το ορυχείο, το οποίο διαχειρίζεται πλέον μια ιδιωτική εταιρεία, έχει ιστορικό θανατηφόρων ατυχημάτων στα 57 χρόνια που λειτουργεί. Μια έκρηξη στο Ζασιάντκο το 2007 προκάλεσε τον θάνατο 106 ανθρώπων. Οι τάφοι των πολλών ανθρακωρύχων που έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί βρίσκονται σε ένα νεκροταφείο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στις στοές του ορυχείου.

Ads