Νέες αποκαλύψεις για επαφές στελεχών και συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, καθ’ όλη τη χρονιά που προηγήθηκε των αμερικανικών εκλογών φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι New York Times. Την ίδια ώρα, ήδη στο εσωτερικό των ΗΠΑ γίνονται σχόλια για πολιτικό σκάνδαλο, μεγαλύτερο και από το Γουοτεργκέιτ που είχε ρίξει τον Ρίτσαρντ Νίξον. 

Ads

Οι New York Times στο δημοσίευμα τους επικαλούνται τέσσερις νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν στα χέρια τους υποκλαπείσες συνομιλίες των στελεχών του Τραμπ με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες περίπου την ίδια περίοδο που γινόταν ο εντοπισμός των στοιχείων για τη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, το 2016. Την ίδια επίσης περίοδο είχαν γίνει και οι υποκλοπές των email από τα στελέχη της εκστρατείας των Δημοκρατικών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως από αυτές τις συνομιλίες δεν προκύπτει συνεργασία μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και των Ρώσων αλλά ο μεγάλος αριθμός τους και η θετική αντιμετώπιση του Πούτιν από τον Τραμπ είναι τα στοιχεία που έχουν θορυβήσει τις μυστικές υπηρεσίες. 

Τα τηλεφωνήματα που έχουν υποκλαπεί είναι διαφορετικά από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν και του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, τονίζει η εφημερίδα.

Ads

Τα ονόματα των συνεργατών του Τραμπ δεν γνωστοποιούνται εκτός από αυτό του Πολ Μάνφορτ που ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για αρκετούς μήνες μέσα στο 2016, ενώ έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όλα αυτά πάντως έρχονται μετά την παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ Μάικλ Φλιν για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον αναφορικά με τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ.

«Το σκάνδαλο Τραμπ ίσως ξεπεράσει και το Γουότεργκεϊτ»

Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος Νταν Ράδερ που έγινε γνωστός όταν κάλυψε – ως ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο – το σκάνδαλο που οδήγησε τον Νίξον σε παραίτηση προειδοποίησε σήμερα ότι «οι ύποπτες επαφές ανάμεσα στη διοίκηση Τραμπ και τη ρωσική κυβέρνηση μπορούν να εξελιχθούν στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των ΗΠΑ μετά το Γουοτεργκέιτ».

«Το Γουότεργκεϊτ ήταν ό,τι πιο κοντινό έχουμε ζήσει ως χώρα σε μία οξεία συνταγματική κρίση, ίσως μέχρι τώρα. Σε μία κλίμακα Αρμαγεδδώνα για τη κυβέρνησή μας, θα έβαζα στο Γουότεργκεϊτ 9. Αυτό το σκάνδαλο με τη Ρωσία είναι σήμερα κάπου στο 5 ή 6, κατά την άποψή μου, αλλά κλιμακώνεται σε ένταση με κάθε ώρα που περνά, όπως όλα δείχνουν. Μπορεί ακόμα και να εξελιχθεί σε μέτρο σύγκρισης για μελλοντικά σκάνδαλα. Έχει σίγουρα όλα τα απαραίτητα συστατικά, και αυτό είναι ανατριχιαστικό» έγραψε ο Ράδερ στο Facebook. 

«Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ορκωμοσία Τραμπ, πολλοί κάνουν εκείνη τη διάσημη ερώτηση που είχε θέσει ο γερουσιαστής του Τενεσί, Χάουαρντ Μπέικερ, τόσα χρόνια πριν: “Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε;”», προσθέτει ο Ράδερ, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ φαίνεται να γνώριζε ότι ο Φλιν έχει πει ψέματα εδώ και εβδομάδες. 

Για την υπόθεση ο δημοσιογράφος απευθύνει έκκληση για μια ανεξάρτητη έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αλλά και το Κογκρέσο δεν διαθέτουν πλέον καμιά αξιοπιστία. 

Τι απαντά ο Τραμπ 

Την ώρα που η κυβέρνησή του καταγγέλλεται για σκάνδαλο ο Ντόναλντ Τραμπ τα βάζει με τις μυστικές υπηρεσίες για τις διαρροές που γίνονται στα ΜΜΕ. Όπως έγραψε στο twitter από όπου συνήθως απαντά: 

«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες μοιράζονται παράνομα από τις «υπηρεσίες πληροφοριών» σαν να ήταν καραμέλες. Πολύ αντιαμερικανικό!»

Και πρόσθεσε: «Πληροφορίες δόθηκαν παράνομα στους αποτυχημένους New York Times και την Washington Post από τις μυστικές υπηρεσίες (NSA και FBI). Ακριβώς όπως η Ρωσία».