Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για «μπλόκο» στους Αμερικανούς, καθώς οι ΗΠΑ απέτυχαν να ελέγξουν την πανδημία του νέου κορονοϊού, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι προσχέδια καταλόγων της Ένωσης για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί.

Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες που φιγουράρουν στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα κορονοϊού στον κόσμο θα βρεθούν έτσι στην ίδια κατηγορία με την Βραζιλία (είναι στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ σε κρούσματα και θύματα) και τη Ρωσία.

Μια τέτοια απαγόρευση σε Αμερικανούς ταξιδιώτες θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει η εφημερίδα. Πλήγμα πάντως θα υπάρξει και για τις οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ σε μια φάση που γίνεται προσπάθεια να επανέλθει η κανονικότητα. 

Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Τρίτη ότι παρατηρεί μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε πολλές αμερικανικές πολιτείες και επεσήμανε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα ως έναν από τους λόγους αύξησης των λοιμώξεων.

Ads

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι ο κατάλογος των χωρών που επιτρέπουν την είσοδο σε επισκέπτες θα βασίζεται σε τρία κριτήρια: οι χώρες θα πρέπει να έχουν θέσει την Covid-19 υπό τον ίδιο τουλάχιστον έλεγχο με τον μέσο όρο της ΕΕ, να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και να είναι επίσης πρόθυμες να δεχθούν επισκέπτες της ΕΕ.

Από τον Λευκό Οίκο, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.