Σκηνές ανάλογες των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν στην πλατεία Ταξίμ, με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν αντλίες νερού, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των συγκεντρωμένων.

Ads

«Πιάστε τον κλέφτη» φώναζαν οι διαδηλωτές με φόντο το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο που κλυδωνίζει την παντοδυναμία Ερντογάν.

image

image

Ads

Στα συνθήματά τους περιλαμβάνεται το «παντού δωροδοκίες, παντού διαφθορά», που παραπέμπει στο «παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση» των διαδηλώσεων το καλοκαίρι.

image

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από την πλατεία, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού.

image

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ  Ταγίπ  Ερντογάν, εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση συγκλονίζεται από το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, με φόντο τη διαμάχη Ερντογάν-δικτύου Γκιουλέν, που υποχρέωσε ήδη τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Παρόλα αυτά οι παραιτήσεις βουλευτών συνεχίστηκαν σήμερα για το κυβερνών κόμμα ενώ ανακοίνωσε εξέδωσε και ο στρατός.