Για μυστικές αμερικανορωσικές συνομιλίες με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο NBC News.

Ads

Επικαλούμενο πρώην ανώτερους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, το δίκτυο αναφέρει ότι αυτές οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο με αντίστοιχη ρωσική αποστολή, ενώ, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, σε αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μάλιστα, ο Λαβρόφ φέρεται να συναντήθηκε με μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας για αρκετές ώρες τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσαν στο NBC News τέσσερις πρώην αξιωματούχοι και δύο νυν αξιωματούχοι.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Απριλίου ήταν μερικά από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η «μοίρα» των ουκρανικών εδαφών που ελέγχει η Ρωσία και που η Ουκρανία μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να απελευθερώσει και η αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης που θα μπορούσε να είναι ανεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ads

Με τον Λαβρόφ κάθισαν ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην διπλωμάτης και απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ενώ στην ομάδα συμμετείχαν ο ειδικός για την Ευρώπη Τσαρλς Κούπτσαν και ο ειδικός στη Ρωσία Τόμας Γκράχαμ, πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μεταξύ των στόχων των συναντήσεων είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία όπου είναι δυνατόν και να διαπιστωθεί πού μπορεί να υπάρχει χώρος για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς και διπλωματία για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι συζητήσεις έγιναν εν γνώσει της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά όχι υπό την καθοδήγησή της, με τους πρώην αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Λαβρόφ να ενημερώνουν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στη συνέχεια για το τι συνέβη, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, τουλάχιστον ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει ταξιδέψει στη Ρωσία για συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Εκτός από τον Λαβρόφ από τη ρωσική πλευρά, στις συζητήσεις συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, επικεφαλής μεγάλων δεξαμενών σκέψης ή ερευνητικών ινστιτούτων και άλλοι στη σφαίρα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στον Πούτιν ή ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με φορείς λήψης αποφάσεων του Κρεμλίνου