Μια μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης σε στρατό, αστυνομία και Δημόσιο τομέα επιχειρεί ο Ρετζέπ Τάγιπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή η τεράστια επιχείρηση ξηλώματος των πραξικοπηματιών από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και οι σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στις Βρυξέλλες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι, χθες το βράδυ, ο Ερντογάν δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη «Η απαίτησή σας για ποινή θανάτου για τους πραξικοπηματίες θα εξετασθεί στο κοινοβούλιο» προσθέτοντας ότι «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς».

Αμηχανία και προειδοποιήσεις

Την στήριξή τους στην δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση και τους θεσμούς της Τουρκίας εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξή τους στις Βρυξέλλες η Φεντερίκα Μοργκερίνι, Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ads

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύοντας το κράτος δικαίου διαμηνύοντας ότι χώρα στην οποία εφαρμόζεται η θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Συμφωνώντας από την πλευρά του ο Τζον Κέρι, είπε ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ οφείλει να λειτουργεί σε δημοκρατικό πλαίσιο. «Η ιδιότητα μέλους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και σε κίνδυνο», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Παρακινούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τα υψηλότερα στάνταρτς σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και το νόμο. Υποστηρίζουμε την προσαγωγή των πραξικοπηματιών στην Δικαιοσύνη, αλλά εφιστούμε την προσοχή κατά της πιθανότητα να συμβεί κάτι πέρα από τα όσα προβλέπει η δικαιοσύνη και υπογραμμίζω την ανάγκη να τηρηθεί η δημοκρατική τάξη», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από την τουρκική κυβέρνηση για έκδοση του κύριου αντιπάλου του Ερντογάν  Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία γι’ αυτό. Χρειάζεται ένα επίσημο αίτημα και αποδείξεις για τους ισχυρισμούς που θα συνηγορήσουν στην έκδοση. Χρειάζονται αποδείξεις κι όχι ενδείξεις. Αν τα λάβουμε, θα κινηθεί η διαδικασία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τίποτα επίσημο», τόνισε ο Κέρι που παραδέχτηκε ότι οι συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «συνέβησαν πολύ γρήγορα».

«Πογκρόμ» στον κρατικό μηχανισμό

Διαστάσεις «πογκρόμ» λαμβάνουν οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία.

Συνολικά 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο «Ανατολή». Οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.

Επίσης σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί ήδη 8.777 αστυνομικοί μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί.

Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

Τέλος, απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους 30 τοπικοί κυβερνήτες καθώς και 52 δημόσιοι επιθεωρητές.

Εν τω μεταξύ ξεπερνούν τους 290 οι νεκροί στην απόπειρα πραξικοπήματος. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 6.000.

Ξυλοδαρμένοι μπροστά στις κάμερες οι πραξικοπηματίες της Τουρκίας

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφάλειας ερευνούν σε πόλεις, αλλά και απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να εντοπίσουν αξιωματικούς και στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα αλλά και τον οπλισμό τους. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές μερικοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση Ερντογάν προβάλουν «προς γνώση και συμμόρφωση» εικόνες από τους συλληφθέντες πραξικοπηματίες. Τα σημάδια από τους ξυλοδαρμούς που έχουν υποστεί είναι εμφανή.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών Αρχών ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην διοικητής της πολεμικής αεροπορίας και μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, θεωρείται ότι είναι ο «εγκέφαλος»- στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.