Να παραταθεί η άδεια διαμονής του στη Ρωσία, η οποία λήγει τον Αύγουστο, ζήτησε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ρώσος δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσέρενα.

Ads

Όπως δήλωσε ο Κουτσέρενα επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα «για την παράταση της διαμονής στη Ρωσία»  του Έντουαρντ Σνόουντεν. «Αναμένουμε την απόφαση» η οποία πρόκειται να ληφθεί από τη μεταναστευτική υπηρεσία, πρόσθεσε.

Ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο οποίος ανέλαβε τον Έντουαρντ Σνόουντεν μόλις αυτός έφθασε στη Ρωσία πέρυσι τον Ιούνιο, είχε ήδη δηλώσει τον περασμένο μήνα πως ασχολείται με την παράταση της άδειας παραμονής του.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Σνόουντεν αρνήθηκε για άλλη μια φορά πως έχει συνεργαστεί με τις ρωσικές Αρχές μετά το άσυλο που του παρείχε η Μόσχα, λέγοντας πως εάν μπορούσε να πάει οπουδήποτε στον κόσμο θα διάλεγε την πατρίδα του, αλλά «δεν πρόκειται να μπω μόνος μου σε κελί».

Ads

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, που τον κάλεσε «να φερθεί σαν άντρας και να γυρίσει να δικαστεί».

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ, αφού αποκάλυψε την έκταση των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της NSE σε ολόκληρο τον κόσμο, είχε αποκλεισθεί για περισσότερο από ένα μήνα μέσα στο αεροδρόμιο της Μόσχας πριν του χορηγηθεί άσυλο και αναχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση στη Ρωσία, καθώς δεν μπόρεσε να πάει στη Λατινική Αμερική.