Ισχυροί τριγμοί στο γιγαντιαίο επιχειρηματικό οικοδόμημα του γνωστού Βρετανού μάγειρα, Τζέιμι Όλιβερ, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον «Guardian», τον Δεκέμβριο του 2017 έβαλε 3 εκατομμύρια λίρες από τα δικά του χρήματα για να διατηρήσει την αλυσίδα εστιατορίων «ζωντανά», ωστόσο, τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 12 από τα 37 υποκαταστήματά της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή ήταν η συμφωνία που έκανε με τους πιστωτές του για να μην αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Ads

Πριν από μερικές ημέρες ήρθαν στην δημοσιότητα σειρά νομικών εγγράφων τα οποία εμφανίζουν τα Jamie’s Italian να έχουν χρέη 71,5 εκατ. λιρών. Τα χρέη στους εργαζόμενους φθάνουν τις 2,2 εκατ. λίρες. Αν και εκπρόσωπος της επιχείρησης ανέφερε πως παρουσιάζεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, ο Guardian γράφει πως τα έγγραφα δείχνουν ότι η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. 

‘Οπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Oliver, χειρίστηκε λάθος το 40% των επιχειρήσεων του και έχασε 90 εκατ. λίρες από την περιουσία του, από το 2014, το 2015 έκλεισε και το τελευταίο υποκατάστημα του Recipease, της αλυσίδας ειδών μαγειρικής και τον Οκτώβριο του 2017 σταμάτησε να εκδίδει και το περιοδικό μαγειρικής, Jamie, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. 

Το Jamie’s Italian άνοιξε το 2008. Τότε οι θαμώνες σχημάτιζαν ουρές έξω από το εστιατόριο για δοκιμάσουν τις συνταγές του Βρετανού μάγειρα οι οποίες ήταν πράγματι πολύ καλές ενώ οι τιμές και οι μερίδες λογικές. Σύντομα τα Jamie’s Italian έγιναν περισσότερα από σαράντα.

Ads

Από τις αρχές του 2017 όμως τα προβλήματα ήταν εμφανή. Αρχικά δικαιολογήθηκαν εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού, του Brexit και έτσι έξι υποκαταστήματα έκλεισαν. Το 2016 η αλυσίδα κατέγραφε απώλειες 9,9 εκατ. λιρών αντί κερδών 2,4 εκατ. λιρών το 2015. Ωστόσο τα εστιατόρια που δεν έκλεισαν το 2017 είχαν ικανοποιητικές αποδόσεις ενώ το εμπορικό σήμα παρέμενε πολύ ισχυρό.

Τον Οκτώβριο κήρυξε πτώχευση το εστιατόριο στο εμπορικό κέντρο Zorlu, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Ο ‘Ολιβερ άνοιξε το 32ο εστιατόριο της αλυσίδας του «Jamie’s Italian» στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του 2013, ήδη όμως από τα τέλη της ίδιας χρονιάς άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ο δικηγόρος της εταιρείας ζήτησε στις 24 Δεκεμβρίου 2014 την αναστολή της πτώχευσης, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία είχε συσσωρεύσει χρέη εξαιτίας κακώς οικονομικών εσόδων. Το εστιατόριο παρέμεινε ανοιχτό ενώ η υπόθεση ήταν σε εξέλιξη, ωστόσο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της πτώχευσης της εταιρείας. Συνέταιροι στο εστιατόριο του βρετανού σεφ στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο επικεφαλής της Ενωσης Τουριστικών Εστιατορίων  Κάγια Ντεμιρέρ και ο Νιχάτ Γιλντιρίμ, αδελφός της διάσημης τραγουδίστριας Σεζέν Ακσού.

Η αλήθεια είναι, όπως γράφει ο Guardian πως έως ένα σημείο τα προβλήματα των εστιατορίων είναι μέρος μόνο ενός γενικότερου προβλήματος στον συγκεκριμένο χώρο. Μετά την βελτίωση της οικονομίας εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης τα εστιατόρια είδαν μια άνοδο αφού οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι και μπορούσαν να ξοδέψουν χρήματα για φαγητό «έξω». Η τάση αυτή όμως οδήγησε και σε αύξηση των νέων εστιατορίων και άρα σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό, σε αύξηση των ενοικίων των καταστημάτων, σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κλπ. Όπως λέει ο Πίτερ Μάρτιν, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής τροφίμων και ποτών CGA το μυστικό για να μείνει κανείς στην κορυφή είναι η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών και εξηγεί πως όταν ο Jamie ήρθε στo προσκήνιο ήταν κάτι νέο και συναρπαστικό. «Όμως η αγορά έχει εξελιχθεί και έχει γίνει γενικά πιο ενδιαφέρουσα και έχεις περισσότερους ανθρώπους που κάνουν κάτι παρόμοιο». 

Βέβαια ο Jamie σίγουρα δεν θα πεινάσει. Εκτός από τα εστιατόρια, η επιχείρηση του εξακολουθεί να παράγει χρήμα κυρίως από την απασχόλησή του στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.