Τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μερικές ημέρες από το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν εξαιτίας εμπρησμού σε ακίνητο στο Μπουένος Άιρες το οποίο η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρισε «έγκλημα μίσους» με στόχο ομοφυλόφιλες.

Ads

Το τρίτο θύμα, 43 ετών, απεβίωσε το πρωί της Κυριακής (13/5), ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές και η οργάνωση Ομοσπονδία ΛΟΑΤΚΙ+ της Αργεντινής.

Η πρώτη γυναίκα, 52 ετών, είχε υποκύψει αμέσως μετά τον εμπρησμό και η δεύτερη, συνομήλικη, την περασμένη Τετάρτη (8/5), έπειτα από τον εμπρησμό που έγινε τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα (6/5) στη συνοικία Μπαράκας.

Εξηνταδυάχρονος που ζει στο κτίριο για χρόνια, για ακόμη άγνωστο λόγο, εκσφενδόνισε αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό εναντίον του δωματίου όπου ζούσε ζευγάρι λεσβιών και φιλοξενείτο τρίτη.

Ads

Περίπου τριάντα ένοικοι του ακινήτου χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα. Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη επιτόπου αφού προσπάθησε να αυτοακρωτηριαστεί.

Η Ομοσπονδία ΛΟΑΤΚΙ+ και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν πως πρόκειται για «έγκλημα μίσους».

Η υπουργός Γυναίκας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες κατήγγειλε από την πλευρά της πως επρόκειτο για «έγκλημα λεσβιοφοβίας», προσθέτοντας πως δεν «πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση» και ότι ακολουθεί τη ρητορική μίσους που εκφέρεται με «ανεύθυνο» τρόπο από την κυβέρνηση.

Για το δημοσιογραφικό δίκτυο που έχει στρατευτεί υπέρ της ποικιλομορφίας «Presentes», το έγκλημα στο Μπαράκας είναι αντανάκλαση «της κρίσης της στέγης» όσο και αυτής του «λόγου μίσους».

Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση Μιλέι έλαβε μέτρα, ή έκανε εξαγγελίες, εναντίον συμβόλων του φεμινισμού της πολυμορφίας. Το υπουργείο Γυναικών καταργήθηκε, το Εθνικό Ινστιτούτο Κατά των Διακρίσεων ανακοινώθηκε πως θα κλείσει, ενώ θα καταργηθεί επίσης η φρασεολογία χωρίς αποκλεισμούς στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων – όπου πάντως δεν ήταν παρά απλή σύσταση.