Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς επιτροπής συγκριτικής αξιολόγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (CHRB), ένα τεράστιο ποσοστό πολυεθνικών εταιρειών δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βρίσκονται στη χειρότερη θέση.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 229 μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις στους εξής τομείς: Γεωργικά προϊόντα, Ένδυση, Εξορύξεις, Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα ευρήματα της, έδειξαν πως σχεδόν στις μισές εξ’ αυτών, υπήρξαν καταγγελίες για περιστατικά που έπλητταν σε σημαντικό βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα, με μόνο το 4% των εν λόγω επιχειρήσεων να διορθώνει επαρκώς την κατάσταση. Επιπροσθέτως, μια ιδιαίτερα μικρή μειονότητα των συγκεκριμένων εταιρειών «έδειξε προθυμότητα στο να λάβει σοβαρά υπόψην τα ανθρώπινα δικαιώματα» με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω του κορονοϊού.

«Ορισμένες επιχειρήσεις πραγματικά γίνονται καλύτερες στο να υπόσχονται και να διαχειρίζονται συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά πραγματικά υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο να υπόσχεσαι κάτι και στο να προβαίνεις σε ενέργειες που έχουν πραγματικά αντίκτυπο στους ενδιαφερόμενους» , δηλώνει ο Camille Le Pors, επικεφαλής της επιτροπής.

Ads

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και ένα ακόμη εύρημα της έρευνας, που αφορούσε τη σύνδεση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις πολυεθνικές σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον τους για ζητήματα κλιματικής αλλαγής.

Όπως αποδείχθηκε, ακόμη και εάν μια εταιρεία είχε διαμορφώσει μια θετική στάση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (προσπαθώντας να μειώσει τους ρύπους της για παράδειγμα), αυτό δε συσχετιζόταν με τον σεβασμό που έδειχνε στα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζόμενων της.