Μήνυμα στο Ιράν ότι δεν θα του επιτρέψει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο έστειλε το Ισραήλ  με το πλήγμα που εξαπέλυσε το 2007 στις εγκαταστάσεις στις οποίες υποπτευόταν ότι κατασκευαζόταν μυστικά ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη γειτονική του Συρία. Τη δήλωση έκανε α ο Ισραηλινός υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ads

«Η επιχείρηση και η επιτυχία της κατέστησαν σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ να βρεθούν στα χέρια αυτών που απειλούν την ύπαρξή του πυρηνικά όπλα –στη Συρία τότε και στο Ιράν σήμερα», δηλώνει ο υπουργός Υπηρεσιών Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ στο Twitter μετά την επίσημη παραδοχή από το Ισραήλ για πρώτη φορά ότι αυτό εξαπέλυσε την αεροπορική επιδρομή στις εγκαταστάσεις Αλ Κίμπαρ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της Συρίας.

«Η δύναμη του στρατού μας, της αεροπορίας μας και των υπηρεσιών πληροφοριών μας ενισχύθηκε πάρα πολύ σε σχέση με το 2007. Προς το συμφέρον όλων στη Μέση Ανατολή είναι να λάβουν υπόψη τους αυτήν την εξίσωση», προειδοποίησε παράλληλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σημειώνοντας και αυτός ότι με την παραδοχή του το Ισραήλ ότι αυτό επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις στη Συρία το 2007 στέλνει πρωτίστως ένα μήνυμα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η παραδοχή αυτή συμπίπτει με τον πολλαπλασιασμό των προειδοποιήσεων από μέρους του Ισραήλ εναντίον της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στην εμπόλεμη Συρία, καθώς και με την απαίτησή του να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί η συμφωνία που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ads

Κι άλλες στοχευμένες επιθέσεις

Το Ισραήλ, που παραδέχθηκε σήμερα ότι επιτέθηκε και κατέστρεψε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια μια εγκατάσταση στη Συρία όπου υποπτευόταν ότι στεγαζόταν πυρηνικός αντιδραστήρας, φέρεται να έχει διεξαγάγει στο παρελθόν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής.

Επιδρομή στο Οσιράκ

Στις 7 Ιουνίου 1981 η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ταμούζ, 17 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ο οποίος είχε κατασκευαστεί με τη βοήθεια της Γαλλίας. Ένας Γάλλος τεχνικός είχε σκοτωθεί από την επιδρομή.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη βάση Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο τους. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα αεροπλάνα κατάφεραν να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά πετώντας πολύ χαμηλά πάνω από τη σαουδαραβική και την ιρακινή έρημο. Μόλις έφτασαν στον στόχο τους, έριξαν βόμβες 900 κιλών εναντίον του πυρηνικού αντιδραστήρα και επέστρεψαν στο Ισραήλ μέσω της Ιορδανίας.

Η επιχείρηση προκάλεσε έντονες διεθνείς επικρίσεις, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Το 2007 η ισραηλινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε για πρώτη φορά εικόνες από την επιδρομή.

Ο Ισραηλινός τότε πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπεγκίν δικαιολόγησε την επιδρομή ισχυριζόμενος ότι το Οσιράκ θα ήταν σύντομα επιχειρησιακό, γεγονός που θα επέτρεπε στον Σαντάμ Χουσέιν να αναπτύξει ατομική βόμβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ