Την πρώτη επίσκεψή του στις περιοχές που πήρε πίσω ο ουκρανικός στρατός, κατά την αντεπίθεσή του αυτό τον μήνα πραγματοποίησε ο  πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέλνοντας έτσι μήνυμα νίκης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι μετέβη στο Ιζιούμ, τη στρατηγικής σημασίας πόλη στην περιοχή του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία που ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός από τους Ρώσους.

Ο Ζελένσκι «συμμετείχε» στην τελετή έπαρσης της ουκρανικής σημαίας, ανέφερε στο Facebook η 25η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας.

«Η μπλε και κίτρινη σημαία μας κυματίζει ήδη πάνω από το Ιζιούμ», έγραψε ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Telegrm, στον οποίο ανήρτησε και μια φωτογραφία του με στρατιωτικούς στην πόλη.

Ads

Με τη βοήθεια της Δύσης, ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει πάνω από 6.000 τετραγωνικά χλμ. εδάφους –σύμφωνα με το Κίεβο– κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δεν έκρυψε την υποστήριξη που παράσχει η χώρα του στις ουκρανικές δυνάμεις, τη στιγμή που το Κίεβο ζητά επιτακτικά βαρέα όπλα από τη Δύση, προκειμένου να συνεχίσει την αντεπίθεση.

Ωστόσο, ο Μπλίνκεν, αν και μίλησε για «σημαντική πρόοδο», τόνισε πως ακόμα είναι «πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το αποτέλεσμα». Στο ίδιο μήκος κύματος και δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος –σύμφωνα με τον Guardian– αναγνωρίζει πως η δυναμική της στιγμής είναι υπέρ του Κιέβου, ωστόσο υποβάθμισε τις νίκες, παρά την ικανοποίηση που επικρατεί στην ουκρανική πλευρά.

Από την πλευρά του, ο γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr (δηλαδή των Ένοπλων Δυνάμεων της Γερμανίας), Eberhard Zorn, αναφερόμενος στις πιθανότητες επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης, δήλωσε στο «Focus» πως –στην καλύτερη περίπτωση– βλέπει «αντεπιθέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κερδίσουν τοποθεσίες ή μεμονωμένα τμήματα του μετώπου, αλλά όχι για να απωθήσουν τη Ρωσία σε ένα ευρύ μέτωπο».