Εν μέσω αβεβαιότητας και έντονων ανησυχιών για το μέλλον της ευρωζώνης πραγματοποιείται στο τέλος της εβδομάδας, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, κεντρικό θέμα της οποίας θα αποτελέσει το λεγόμενο γαλλογερμανικό σύμφωνο. Παρότι ο χρόνος για αποφασιστικές και αποτελεσματικές λύσεις μοιάζει να εξαντλείται, οι προσδοκίες από την κρίσιμη σύνοδο δεν είναι μεγάλες, καθώς το ίδιο το Βερολίνο δηλώνει απαισιόδοξο για την πιθανότητα μιας συμφωνίας. Το Παρίσι, από την πλευρά του, υπόσχεται μια ισχυρή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Πάντως, οι ανησυχίες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική συμφωνία εκτόξευσαν τα spread του ισπανικού και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, ενώ απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ads

 
Την Τρίτη, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως είναι «πιο απαισιόδοξη απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα» για το αποτέλεσμα της Συνόδου. Η διαρροή αυτή εκτιμάται πάντως και ως μία ακόμη κίνηση τακτικής από το Βερολίνο. «Πρέπει να διαπιστώσω ότι είμαι πιο απαισιόδοξος απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τη δυνατότητα να έχουμε μια πλήρη συμφωνία», τόνισε, προσθέτοντας πως «οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών» δείχνουν πως ένας «ορισμένος αριθμός εταίρων δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

 
Για τη Γερμανία όμως, τόνισε, είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρξει μια συμφωνία στις Βρυξέλλες, «τουλάχιστον των 17» χωρών της Ευρωζώνης, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που να βασίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Στις Βρυξέλλες θα πρέπει «να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα όσον αφορά τη μελλοντική δομή της ζώνης του ευρώ», σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γερμανική κυβέρνηση διαφωνεί με την ταυτόχρονη λειτουργία των EFSF-ESM και επιμένει σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δηλαδή ο ESM να αντικαταστήσει τον ESM στα μέσα του 2013.

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση αναμένει «πολύ απαιτητικές συνομιλίες» με τους Ευρωπαίους εταίρους της στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο. «Υπολογίζουμε (ότι θα έχουμε) πολύ απαιτητικές και κατά διαστήματα δύσκολες συνομιλίες» την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε.

Ads

«Μας χρειάζεται μια νέα βάση» για την Ε.Ε. ή τουλάχιστον για την ευρωζώνη, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα της συνόδου θα είναι «φιλόδοξο».
 
Το Παρίσι, πάλι, εξέφρασε σήμερα τη δέσμευσή του ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια «ισχυρή» συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη σύνοδο της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν διεμήνυσε ότι «ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ δε θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνόδου πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».

Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα σε βουλευτές του κόμματός του ότι ελλοχεύει «κίνδυνος έκρηξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον δεν υλοποιηθεί η συμφωνία με την κ. Μέρκελ. «Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση. Εγκυμονεί κίνδυνος έκρηξης όσο δεν ενεργοποιούνται οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού με την Άγκελα Μέρκελ», τόνισε ο Σαρκοζί σε βουλευτές του UMP.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε ότι φιλοδοξία του είναι «η επανίδρυση» της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου και να δεχόμαστε προϊόντα χωρών που δεν σέβονται κανένα κανόνα. Για αυτό πρέπει να ανασυντάξουμε τις συνθήκες. Η Ευρώπη χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και οι δανειστές δεν της έχουν πια εμπιστοσύνη. Για να την ανακτήσει (την εμπιστοσύνη), υπάρχει μόνο μία στρατηγική: η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική».

«Καλώ όσους επικρίνουν αυτή τη συμμαχία να πουν τι προτείνουν. Συμμαχία με την Ιταλία; με την Ισπανία; Ας μην υποκινούμε το γαλλικό εθνικισμό», συνέχισε ο Σαρκοζί αναφερόμενος στις «γερμανοφοβικές δηλώσεις» που, όπως υποστηρίζει, κάνει η αντιπολίτευση.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα παρουσιάσουν στη σύνοδο σχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης. Ανοιχτό παραμένει αν στις αυτόματες αυτές κυρώσεις θα περιλαμβάνονται η διακοπή εκταμίευσης κονδυλίων, η επιβολή προστίμων και η απώλεια του δικαιώματος ψήφου για τη δημοσιονομικά απείθαρχη χώρα. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβάλλονται από τον επίτροπο για ζητήματα προϋπολογισμού ή από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ρητή δέσμευση για δημοσιονομική ένωση ζητά ο Μάριο Ντάγκι
 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζητά «ρητή και οριστική» δέσμευση για να οδηγηθούν οι χώρες μέλη προς μία δημοσιονομική ένωση. Ο Ντράγκι, που θα συναντηθεί την Πέμπτη με την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σάρκοζι πριν το επίσημο γεύμα των ηγετών της ΕΕ, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις κρίσιμες διαβουλεύσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
 
Ο Μ.Ντράγκι είχε αφήσει να εννοηθεί σε ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ μπορεί να ενισχύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εάν οι πολιτικοί στην ευρωζώνη παρουσιάσουν μια «δέσμη δημοσιονομικών μέτρων» στη Σύνοδο.

Άνοδος ιταλικών και ισπανικών spread – Απώλειες στα χρηματιστήρια
 
Οι ανησυχίες πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική συμφωνία για ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής οδήγησαν σε άνοδο σημείωσε το spread του ισπανικού και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Συγκεκριμένα, το spread του ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,48%, διερυνόμενο κατά 40 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού, στις 348 μονάδες. Και το ιταλικό ομόλογο διευρύνθηκε κατά περίπου 20 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το spread να διαμορφώνεται σε 396 μονάδες.
 
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, μετά τα συγκρατημένα γερμανικά σχόλια. Στις 17.11 (ώρα Ελλάδος), ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε απώλειες της τάξης του 1,62% υποχωρώντας στις 5.930,95 μονάδες. Μικρότερη πτώση σημείωνε ο γαλλικός δείκτης CAC 40, της τάξης του 1,35% υποχωρώντας στις 3.136,55 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε απώλειες 0,87% και διαμορφωνόταν στις 5.520,23 μονάδες.
 
Αντιθέτως, με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 686,20 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 7,19 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,06%. Η αξία των συναλλαγών, για μία ακόμη συνεδρίαση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 30,484 εκατ. ευρώ.
 
Με πτώση άνοιξε σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέες αγορές μετά τα κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,4% στις 12.100,93 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 κατά 0,5% στις 1.252,16 μονάδες και ο Nasdaq Σχετικά άρθρα κατά 0,6% στις 2.634,97 μονάδες.
 
Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3380 δολ. από το επίπεδο των 1,3394 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3377 δολάρια.
 
Το πρόγραμμα της Συνόδου
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης θα γίνει το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών (20:30 – 23:30 ώρα Ελλάδος), ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
 
Το μεσημέρι της Παρασκευής (12:00 – 14:30) θα γίνει η κύρια συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας (14:30 – 16:00). Αμέσως μετά θα γίνει η συνέντευξη των κ.κ. Ρομπάι-Μπαρόζο και στη συνέχεια είναι πιθανό να γίνουν συνεντεύξεις Τύπου από τις εθνικές αντιπροσωπείες.
 
Στην πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αναφέρει ότι στο άτυπο δείπνο της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές, καθώς και η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει, εκτός από τα «σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί» μέχρι σήμερα, «να συμφωνήσουμε σε μία ευρύτερη προσέγγιση», που θα ενισχύει τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, όπως επίσης και στην «αποφασιστικότητα να αποδεχθούμε μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής μας ένωσης».
 
Η συζήτηση αυτή, στην οποία έχει προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα είναι στη βάση έκθεσης που έχει ετοιμάσει ο κ. Ρομπάι μαζί με τον κ. Μπαρόζ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τί θα συζητηθεί
 

Ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας «απηύθυναν σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι» τις γαλλογερμανικές προτάσεις, «περί της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης», ανακοίνωσε επίσημα στο Παρίσι η γαλλική προεδρία. Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές αφορά μια τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ. Αύριο, Πέμπτη, θα προταθεί και στους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών.

«Πρέπει να εδραιώσουμε με σημαντικό τρόπο τα θεμέλια της ΕΕ», τονίζουν στην κοινή πρότασή τους οι Μέρκελ και Σαρκοζί. «Πλάι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, είναι απαραίτητος ένας στέρεος οικονομικός πυλώνας, που θα εδράζεται σε μια ενισχυμένη διακυβέρνηση για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, μαζί με μια ισχυρότερη ανάπτυξη, μια αυξημένη ανταγωνιστικότητα», αναφέρουν επίσης οι δύο ηγέτες, που «θέλουν οι προτάσεις τους να συμπεριληφθούν στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Διευκρινίζουν ότι επιθυμούν οι 27 να υιοθετήσουν αυτές τις μεταβολές στις συνθήκες της ΕΕ – αποσαφηνίζοντας ότι στην περίπτωση που αυτό δεν θα είναι εφικτό «τότε οι 17 της ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν μόνοι τους σε αυτήν την κατεύθυνση».

Παρίσι και Βερολίνο προτείνουν τη θέσπιση του «χρυσού κανόνα», δηλαδή στα εθνικά Συντάγματα των μελών της Ένωσης να συσσωματωθεί άρθρο που θα προβλέπει την υποχρέωση οι κρατικοί προϋπολογισμοί να βαίνουν προς ισοσκελισμό.

Ακόμη, προτείνεται ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο στη φορολογία επιχειρήσεων -μαζί με φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές- αλλά και στο πεδίο των εργασιακών. «Ένα νέο νομικό πλαίσιο, που θα είναι απόλυτα συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς, πρέπει να εγκαθιδρυθεί ώστε να επιτρέψει ταχύτερη πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς», αναφέρει η επιστολή, λέγοντας πως το πλαίσιο θα πρέπει να καλύπτει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αγοράς εργασίας, τη σύγκλιση της φορολογικής βάσης επιχειρήσεων και την εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
 
Σύμφωνα με την επιστολή, όπως μεταδίδει το Reuters, θα αποτελεί αρμοδιότητα της Κομισιόν να διαπιστώνει εάν κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει υπερβεί το δημοσιονομικό όριο 3% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση αυτή το κράτος παραβάτης θα πρέπει να υποβάλει προς έγκριση στο Eurogroup ένα πρόγραμμα «ευρωπαϊκής συνεταιρικής σχέσης για τις μεταρρυθμίσεις».