Εν μέσω των προειδοποιήσεων για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης 15 κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, EFSF, από την Standard and Poor’s, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στην οποία κεντρικό θέμα θα αποτελέσει το λεγόμενο γαλλογερμανικό σύμφωνο. Το εν λόγω σύμφωνο απαρέγκλιτης πειθαρχίας δεν έρχεται προς συζήτηση χωρίς διαφωνίες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο στη νέα συνθήκη της ΕΕ που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία αν δεν δοθούν εγγυήσεις στη Βρετανία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υποστηρίζει ότι η επιβολή αυστηρότερων κανονισμών αναφορικά με την καταπολέμηση της κρίσης χρέους μπορεί να επιτευχτεί και χωρίς την αλλαγή των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, εξέφρασε τη στήριξή του στο γαλλογερμανικό σχέδιο.

Ads

 

Με βέτο απειλεί ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποιεί ότι θα ασκήσει βέτο στη νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία με στόχο τη στήριξη του ευρώ, σε περίπτωση που δεν δοθούν εγγυήσεις για την προστασία των οικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Ads

Όπως δήλωσε, μια νέα συνθήκη πρέπει να περιέχει «βρετανικές εγγυήσεις» και να προστατεύει το Σίτι του Λονδίνου. «Εγώ δεν θα υπογράψω μια συνθήκη που δεν περιέχει εγγυήσεις για θέματα όπως η σημασία της ενιαίας αγοράς και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» ξεκαθάρισε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι σκοπεύει να προστατεύσει και να ενισχύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας, καθώς επιθυμεί να καθησυχάσει τις «φωνές» των ευρωσκεπτικιστών στους κόλπους των Τόρις, που τονίζουν ότι έχουν εκχωρηθεί πολλές εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Ρομπάι: Αυξημένη εποπτεία χωρίς αλλαγή στις συνθήκες

Εν τω μεταξύ, την επιβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρων λιτότητας σε χώρες της ευρωζώνης που προσφεύγουν στον μηχανισμό διάσωσης, αναλαμβάνοντας έτσι κυβερνητικές λειτουργίες σε «απείθαρχες» χώρες, προτείνει σε έκθεσή του ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Guardian, σε εμπιστευτικό έγγραφο του Χ.Ρομπάι προς Ευρωπαίους ηγέτες, προτείνεται, να χάνουν οι χώρες που δέχονται έξωθεν οικονομική βοήθεια προσωρινά το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μοιάζει να έχει ήδη εγκαταλειφθεί. Υπό συζήτηση, όμως, παραμένει η εκχώρηση αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ένα από τα βήματα που προτείνει ο πρόεδρος της ΕΕ στο εμπιστευτικό έγγραφο είναι να έχουν το δικαίωμα Κομισιόν και Eurogroup να εξετάζουν εκ των προτέρων τα μεγάλα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αγνοούνται. Μάλιστα, οι χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να αναγκάζονται στο μέλλον να υποβάλλουν προσχέδια προϋπολογισμού «για έγκριση» σε Eurogroup και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναφέρει, παράλληλα, ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση της κρίσης, διαφωνώντας με τις γερμανικές θέσεις. Διαπιστώνει, ακόμα, ότι η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει γρήγορα, χωρίς χρονοτριβή, την εποπτεία που θα ασκεί επί των δημοσιονομικών των χωρών της ευρωζώνης, ενώ τονίζει ότι αρκούν περιορισμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Χ.Ρομπάι, τα μέτρα αυτά θα απαιτήσουν τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου 12 της Συνθήκης της ΕΕ, κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς επικύρωση από τα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Στήριξη Γκάιτνερ στο γαλλογερμανικό σχέδιο

Τη στήριξή του στο σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση στην Ευρώπη εξέφρασε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος προέτρεψε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τις κεντρικές τράπεζες για να στήσουν ένα «ισχυρότερο τείχος προστασίας» για τον τερματισμό της κρίσης του χρέους.

Μιλώντας στο Βερολίνο μετά από συνομιλίες με τον ομόλογό του υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γκάιτνερ εξήρε τη δέσμευση των νέων κυβερνήσεων σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα για την εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζοντας ότι είναι «πολύ ενθαρρυμένος » από τις πρόσφατες προσπάθειες για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά που κάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός, σε συνεργασία με την Γερμανία για να χτίσουν μια ισχυρότερη Ευρώπη», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. «Υπογράμμισα σε ποιο σημείο είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να τα καταφέρει η Ευρώπη […] και έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχει», σημείωσε και προσέθεσε ότι θέλει «να είναι σίγουρος πως έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά ισχυρό τείχος προστασίας» για να αντιμετωπιστεί η επέκταση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο Γκάιτνερ, συναντάται σήμερα, με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι. Στόχος του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ είναι να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.