Για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και τη σπουδαιότητα της διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών, συζήτησαν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Ads

Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, είπε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ιδέας να καταστεί η Κωνσταντινούπολη «κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης» για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Μόσχα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ.

Ads

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν συναντηθεί στις 10 Μαρτίου στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, ενώ στις 29 Μαρτίου αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ερντογάν στον Πούτιν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι πρέπει να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό ειρήνη και να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ουκρανία, υπογράμμισε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.