Το τελευταίο «θύμα» των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας είναι η ρουμανική κυβέρνηση. Λίγες μόλις ημέρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης της Ολλανδίας λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κεντρο-δεξιά ρουμανική κυβέρνηση του Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου δεν έλαβε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του ρουμανικού κοινοβουλίου.
 

Ads

Η ρουμανική αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της ρουμανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και την «προνομιακή» υπέρ ομάδων συμφερόντων διαχείριση των δημοσίων πόρων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax.
 
«Ήταν τιμή μου που ηγήθηκα της κυβέρνησης», τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. «Είμαι ικανοποιημένος, επειδή το μικρό χρονικό διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός κατάφερα να κάνω ό,τι ήταν αναγκαίο για τη Ρουμανία», πρόσθεσε ο Ουνγκουρεάνου.
 
Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 235 μέλη του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.
 
Εκτός από τα μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης την πρόταση μομφής ψήφισαν τρεις βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL) και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
 
Δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) και ένας γερουσιαστής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PDL) ήταν απόντες.
 
Για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής απαιτούνταν 231 ψήφοι (50% συν ένα των συνολικά 460 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας).

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του μέχρι πρότινος κυβερνώντος Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL), Εμίλ Μποκ δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής θα διαγραφούν de jure από το PDL. «Δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση», ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Μποκ.

Στον Β. Πόντα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
 
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, κάλεσε στο Μέγαρο Κοτροτσένι τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για διαβουλεύσεις. H εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατέθηκε στον αριστερό πολιτικό Βίκτορ Πόντα.
 
«Μόνον τον Πόντα υπέδειξαν, ως υποψήφιο πρωθυπουργό της Ρουμανίας, τρία πολιτικά κόμματα, εύχομαι δε γρήγορα να καρποφορήσει η προσπάθειά του και να έχουμε νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος Μπασέσκου σε συνέντευξη Τύπου, που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
 
Δέκα ημέρες είναι στη Ρουμανία η συνταγματική προθεσμία για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, εντός της οποίας πρέπει αυτός να καταρτίσει κυβερνητικό πρόγραμμα, να στελεχώσει την κυβέρνησή του και, τέλος, να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών.
 
Νωρίτερα, ο Βίκτορ Πόντα πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είχε δηλώσει πως η Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων (USL) την οποία συγκροτούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το Συντηρητικό Κόμμα (PC), είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είχε ανακοινώσει επίσης ότι η Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων τον πρότεινε για πρωθυπουργό. 

Ads