Δύο μήνες μετά την εξαφάνιση των 43 φοιτητών στην Ιγκουάλα του Μεξικού, προκύπτει το πρώτο ακλόνητο στοιχείο που επιβεβαιώνει το τραγικό τέλος των φοιτητών που απήχθησαν από διεφθαρμένους αστυνομικούς και παραδόθηκαν σε μέλη των καρτέλ ναρκωτικών.

Ads

Αξιωματούχοι και συγγενείς ενός από τους εξαφανισμένους ανακοίνωσαν πως μία από τις απανθρακωμένες σορούς, που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο σε χωματερή στο νοτιοδυτικό τμήμα του Μεξικό, ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για τον Αλεξάντερ Μόρα, έναν από τους εξαφανισμένους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ανακοινώσει πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μέλη της συμμορίας σκότωσαν τους φοιτητές και έπειτα έκαψαν τα πτώματά τους για να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Οι φοιτητές είχαν απαχθεί ενώ συμμετείχαν προγραμμάτιζαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πρώην Δήμαρχος, ο οποίος και συνελήφθη ως υποκινητής.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένα μαζικό και οργισμένο κίνημα στο Μεξικό για τις σχέσεις των καρτέλ ναρκωτικών με το κρατικές δομές και κρατικούς αξιωματούχους. Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Μεξικό σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης ανακοίνωσε αλλαγές στη δομή της αστυνομίας. «Το Μεξικό δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι… πρέπει να αλλάξει», είπε ο Πένια Νιέτο.

Ads